Algemeen

Haarboershof en Jagertjeshof nemen deel aan Rondje Tuinen Twente 2022

WIERDEN/AADORP – De deelnemers van Rondje Tuinen Twente gooien op zaterdag 11 en zondag 12 juni de poorten open, zodat liefhebbers die dagen kunnen genieten van elf particuliere tuinen, waarvan twee met een kleine kwekerij. Elke tuin is uniek en heeft een eigen aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht: Van pluktuin tot grassentuin van tuinen met mooie zichtlijnen en weidse vergezichten, sprankelende borders en intieme hoekjes te veel om op te noemen. Verschillende van deze tuinen hebben zelfs met een reportage in een landelijk tijdschrift gestaan. Net buiten de dorpskern van Wierden neemt de Haarboershof aan de Rijssensestraat weer deel aan dit laagdrempelige evenement en in Aadorp is de Jagertjeshof aan de Gravenweg toegankelijk.

De Haarboershof van Jan en Ina ter Haar is zoals ze het zelf noemen “een gezellige verrassende liefhebberstuin van tweeduizend vierkante meter.” De borders, waarin de planten met elkaar verweven zijn, zijn weelderig en deels op kleur samengesteld. De strakke hagen geven rust aan het geheel. Er is genoeg te zien en te ontdekken. Leuke hoekjes om te zitten, volières voor een ander accent en een verdiept gedeelte met een wateroverloop. Daarnaast kan Ina als gedreven imker veel vertellen over haar bijenstal.

De Jagertjeshof van Nico en Giny de Jong is – zoals vaker het geval bij liefhebbers van alles wat groeit en bloeit – een enigszins uit de hand gelopen hobby. Het is een kleine kwekerij van vaste planten (en enkele bijzondere eenjarigen), met als specialiteit Dierama's, de sierlijke bolgewassen uit Zuid-Afrika.

Het echtpaar is hun kwekerij begonnen op de plek van voormalig café-restaurant 'Het Jagertje', waar de kwekerij en de tuin naar vernoemd zijn. Inmiddels is al weer twee jaar iets verderop in de straat een onderkomen gevonden, op de plek van een voormalige boerderij met 5500 vierkante meter grond. “We zijn volop bezig met het aanleggen van de tuin en de kwekerij. De Dieramaborder is al goed gevuld, de moederbedden van de vaste planten zijn nu aan de beurt, daarna volgen de Dierama moederbedden en de rest van de tuin.” Het is de bedoeling om borders te creëren met veel vaste planten en daartussen de eenjarigen die zich mogen uitzaaien zoals papavers, stokrozen, riddersporen, enkelbloemige dahlia's, vlasleeuwebekjes en verbena's.

De tuinen van Rondje Tuinen Twente geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree voor de tuinen bedraagt drie euro per persoon en kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Honden zijn niet welkom. Kijk even op de website www.rondjetuinentwente.jouwweb.nl voor een compleet overzicht van het aantal deelnemers. Niet in de gelegenheid om komend weekend een bezoek te brengen? Er zijn deze zomer nog meer dagen waarop de privéterreinen even voor publiek toegankelijk zijn. De tuinen van de Haarboershof en de Jagertjeshof zijn ook op 9 en 10 juli, 13 en 14 augustus en 10 en 11 september te bewonderen.