Algemeen

Gerrit Pluimers (sr) gehuldigd als erelid AVW de Zwaluwen

ENTER/ALMELO – Deze 75-jarige Gerrit Pluimers sr. uit Enter is vorige week maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering van AVW De Zwaluwen in Almelo gehuldigd vanwege zijn zestigjarig lidmaatschap en bovendien benoemd tot erelid. Pluimers werd die avond door wethouder Arjen Maathuis – ook oud-Zwaluwlid – van Almelo geprezen voor zijn inzet voor de club en de wielerwereld. Maathuis maakte die waardering tastbaar door Pluimers de Gouden speld van De Zwaluwen op te spelden.

Al op zijn vijftiende fietste de jubilaris samen met broer Johan flinke afstanden onder mooie tijden. Hij vroeg in 1960 zijn eerste licentie aan bij de Almelose club en werd al vlot clubkampioen en ook kampioen van Overijssel. Op zeventienjarig leeftijd maakte een ernstig ongeluk een vroegtijdig eind aan zijn prille loopbaan, maar gaandeweg pakte hij het fietsen toch weer op en won Pluimers menig wedstrijd.

Natuurlijk is Pluimers niet alleen bijzonder voor de club vanwege zijn sportieve prestaties, maar vooral ook vanwege zijn hart voor de club. In wat het eerste clubhuis van de Zwaluwen had moeten worden stak hij veel werk in het opknappen. Samen met enkele andere renners ging hij hier dus vaak aan de slag. Een prachtig clubhuis, dat was hun doel. Maar toen het klaar was, verkocht de boer het…  Jaren later stak hij toch weer de handen uit de mouwen voor het eerste clubhuis aan de Sumpel. Zijn wielrennersmentaliteit kwam ook hier weer naar boven: na vallen, kun je altijd weer opstaan.

Later schakelde hij, ondanks dat hij bleef fietsen, over naar de sportverzorging. Hij werd sportmasseur en een klankbord voor diverse amateurs en professionele renners, maar ook voetballers. Hij voorzag ze waar nodig van tips and tricks. Pluimers stond ook aan de wieg van de Toerclub Enter, hij traint nog steeds en fietst maar wat graag nog zijn kilometers. Nu hij onlangs is voorzien van een nieuwe knie hoopt hij komend voorjaar zijn rentree te maken tussen de fietsvrienden.