Algemeen

Generatietuin Wierden krijgt al meer vorm met steun van vrijwilligers en bedrijfsleven

WIERDEN – De Generatietuin aan de Akkerwal in Wierden ontwikkelt zich gestaag tot een ontmoetingsplek in een groene omgeving, voor jong en oud. Er zijn inmiddels paden die voor rolstoel en kinderwagen goed toegankelijk zijn, er is een houten omheining geplaatst en afgelopen week heeft Weenk Schroeffundering het frame voor een grote familietafel verankerd. Bovendien steken vrijwilligers elke dinsdagochtend vanaf tien uur de handen uit de mouwen voor het noodzakelijke onderhoud, zodat onkruid niet de overhand krijgt.

Miranda Scheffer is bedenker en initiatiefnemer van de tuin en kijkt met trots naar het inmiddels behaalde resultaat. Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht wat betreft het beheer. Uitproberen en ontdekken wat aanslaat en wat niet in deze groene long van de kern Wierden. “Kijk die zonnebloemen, prachtig toch!?”, terwijl ze wijst naar een brede strook van enkele tientallen meters lang. “De Gasunie heeft deze ingezaaid; wij hebben dat gebied wat moeten ophogen, omdat daaronder de transportleiding van aardgas ligt.” Iets verderop ligt een wat kaal perceeltje met her en der een verloren plant. “Blijkbaar gaat niet alles meteen goed, want daar hebben we dit voorjaar flink wat ingezaaid. Maar die ingezaaide plantjes zijn amper opgekomen door de enorme droogte eerder dit jaar.”

 

Schroeffundering

Samen met enkele actieve bestuursleden zorgt Scheffer er voor dat de ongeveer vijftien vrijwilligers aangestuurd worden en alle randzaken op orde zijn. Afgelopen jaar is de financiële pot gevuld dankzij wat subsidies en dat geeft meer armslag. Huidig voorzitter Gerrit Niezink vervolgt: “We hebben sinds deze week een eigen maaier, waarmee we de kanten van de paden netjes kunnen houden en nu is Weenk bezig met het verankeren van het frame voor deze tafel waar je straks met familie of een groep vrienden kunt zitten.” Een passant heeft samen met z'n trouwe viervoeter een plek aan een andere tafel gevonden: “Het is een prachtig plekje, ik kom hier elke week. Je komt hier echt mooi tot rust!”

 

Jan Aanstoot

Er zitten nog veel plannen in de koker, maar stukje bij beetje krijgt de Generatietuin vorm. De Wierdense kunstenaar Jan Aanstoot heeft de opdracht gekregen om een oude schaftkeet, die gebruikt wordt voor opslag van materialen, van kleur te voorzien. Deze moet zo een geheel worden met de omgeving. “Ik heb net vanuit verschillende standpunten naar die keet gekeken en heb al een idee hoe ik 'm ga inpassen. Ik denk met name met groene en blauwe tinten, waarbij de horizon iets lichter wordt, daarmee creëer ik dan wat diepte.” Binnenkort wordt de basis voor dit kunstwerk gelegd, waarna tijdens Burendag op 26 september het uiteindelijke schilderwerk aangebracht moet worden.

 

Energievoorziening

Het bestuur van de Generatietuin denkt inmiddels ook verder na over de invulling en het gebruik van deze parkachtige omgeving. Er liggen nog plannen voor een openluchttheater en een speellocatie voor kinderen die wordt gevormd door grote wilgen. “We zijn met de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter in gesprek of er een energievoorziening gemaakt kan worden, zodat we een elektrische pomp kunnen installeren. Nu moeten we nog handmatig pompen en met een kruiwagen de planten water geven, dat kost vrij veel mankracht en tijd”, aldus Niezink. “Daarnaast kun je ook denken aan kleinschalige evenementen als er een energievoorziening is, zodat er 's avonds bijvoorbeeld ook wat verlichting is. Maar denk ook aan voorlichting voor scholen of kinderen die vanuit de buitenschoolse opvang hier aan de slag kunnen. Dat hebben een paar jaar terug al kort geprobeerd met een moestuin. De kinderen waren enthousiast. Alleen moet het wel gecontinueerd worden.”

 

Om alle plannen vorm te kunnen geven en deze openbare tuin goed te kunnen onderhouden zijn nieuwe vrijwilligers nog hard nodig. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die eens in de maand even het gras willen maaien”, laat Scheffer weten. Geïnteresseerden kunnen zich melden op info@generatietuinwierden.nl.