Algemeen

Gedenksteen en informatiebord ter herinnering aan gecrashte Lancaster

De bemanning van de Lancaster van Zuna.Staand v.l.n.r.: Bromley, Harrington, Jones en Wilcock.Zittend: Haskins, Begg en Moreton. Foto: Historische Kring Wederden.
De bemanning van de Lancaster van Zuna.Staand v.l.n.r.: Bromley, Harrington, Jones en Wilcock.Zittend: Haskins, Begg en Moreton. Foto: Historische Kring Wederden.

WIERDEN – Burgemeester Doret Tigchelaar en voormalig burgemeester Henk Robben onthullen op maandag 23 september een gedenksteen en informatiebord op de algemene begraafplaats in Wierden, dit ter nagedachtenis aan de neergestorte Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force. Op deze dag is het namelijk exact 75 jaar geleden dat de Lancaster neerstortte aan de Smeijersdijk in Zuna, na te zijn aangeschoten door een Duitse nachtjager.

Destijds werden drie bemanningsleden door de bezetters geïdentificeerd en begraven op voornoemde begraafplaats en wel Pilot Officer Harrington, Sergeant Jones en Sergeant Wilcock. Van de vier andere bemanningsleden, Pilot Officer Begg, Flight Sergeant Bromley, Sergeant Haskins en Sergeant Moreton, zijn toen geen stoffelijke resten gevonden daar de Lancaster kort na het neerkomen met een geweldige explosie uit elkaar vloog. Deze vier jongemannen staan sindsdien als vermist te boek en worden als zodanig vermeld op het Runnymede Memorial voor vermiste vliegers in Engeland.

Het wrak werd in oktober 2006 geborgen, waarbij ook stoffelijke resten werden aangetroffen, naar alle waarschijnlijkheid van de vier vermiste bemanningsleden. Deze stoffelijke resten werden in augustus 2008 in een kleine kist bijgezet bij de reeds aanwezige graven van hun drie collega-vliegers. Dit gebeurde in het bijzijn van nabestaanden van piloot Begg (uit Schotland), delegaties van de Canadese en Engelse ambassades, en van de Nederlandse defensie, alsmede de gemeente Wierden, de Historische Kring Wederden en tal van belangstellenden. Hiermee waren de zeven jongemannen van de Lancaster die hun leven gaven voor onze vrijheid en democratie weer samengebracht, rustend op de Wierdense begraafplaats, echter zonder vermelding van alle namen.

Kees Kroon van de Historische Kring Wederden nam enkele jaren geleden contact op met de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting en hun Engelse collega’s van The Commonwealth War Committee, met het verzoek ook Begg, Bromley, Haskins en Moreton in aanmerking te laten komen voor een persoonlijke grafsteen, identiek aan die van hun drie collega’s. Volgens voornoemde instanties was dit helaas niet mogelijk daar er geen individuele identificatie van de vier vliegers had plaatsgevonden.

In goed overleg met voornoemde instanties en de gemeente Wierden werd door de HKW een alternatief uitgewerkt in de vorm van een gedenksteen met een informatiebord, die pal tegenover de graven van Harrington, Jones en Wilcock geplaatst worden. De steen is geschonken door Hilde Hofstee en Willem Brandriet (beiden uit Wierden) en het informatiebord door de gemeente Wierden. De steen heeft een prachtige symboliek met naar voren springende richels in de vorm van een kruis en de V van Victorie. Op het informatiebord staat onder meer een kort verhaal over en een afbeelding van de Lancaster plus de namen van de vier bemanningsleden. Met deze steen en bord komt einde aan de naamloze rustplaats van deze vier jongemannen, zodat ook zij vanaf nu op gepaste wijze herdacht kunnen worden.

Deze bijzondere onthulling op algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden begint om 10.00 uur, waarna onder meer Kees Kroon van de Historische Kring en burgemeester Doret Tigchelaar zullen spreken. Aansluitend wordt de gedenksteen en het infobord onthuld en leggen leerlingen en een leerkracht van basisschool 't Laar bloemen. Voorzitter van de Historische Kring, Ria Broeze, sluit de bijeenkomst af.