Algemeen

Gedenkborden ter herdenking crashlocaties rondom Wierden

WIERDEN – In het kader van het motto 'Opdat wij niet vergeten' is door Kees Kroon van de Historische Kring Wederden een initiatief ontplooid, om nabij alle locaties waar in Wierden gedurende de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig is neergekomen een gedenkbord te plaatsen. In overleg met de gemeente Wierden is dit plan van de grond gekomen en zijn inmiddels de eerste borden geplaatst.

De Stichting 'Vier de vrijheid Wierden Enter' heeft vorig jaar dit project op zich genomen en aangezien recent de betreffende vergunning door de gemeente werd afgegeven konden de borden zaterdag 4 april worden geplaatst. Het betreft acht crashlocaties én de voormalige V-1-lanceerbaan. Op de borden staat onder meer een tekst met wetenswaardigheden, een afbeelding van het toestel en gegevens betreffende de bemanning. De fiets- en auto-routes in het kader van de festiviteiten van 76 jaar bevrijding in 2021 komen niet alleen langs deze borden, maar ook langs tal van andere bijzondere locaties met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog zoals monumenten, stolpersteine en dergelijke. Er was een formele onthulling van één van de negen borden gepland, maar gezien de coronacrisis is dit geannuleerd. De borden zijn nu op de volgende locaties te vinden:

– Junkers 88 bommenwerper van de Luftwaffe neergekomen op 25 mei 1940, aan de Veldkampszijweg nabij de Hexelseweg.

– Vickers Wellington bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 10 augustus 1942, nabij Saamsweg nr. 2 (Piksen).

– Handley Page Halifax bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 14 mei 1943, aan de Kippershoekweg nabij de Enterweg.

– Handley Page Halifax bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 24 mei 1943, aan de Blokkendijk (Zuna) nabij de Provincialeweg.

– Focke Wulf 190 jachtvliegtuig van de Luftwaffe neergekomen aan de Klokkendijk (Notter), nabij de Grimberghoeve.

– Messerschmitt 110 nachtjager van de Luftwaffe neergekomen aan de Vriezenveenseweg, tegenover nr. 48.

– AVRO Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen aan de Smeijersdijk (Zuna), nabij nr. 2 (camping).

– Messerschmitt 262 straalvliegtuig van de Luftwaffe neergekomen aan de Voorbroeksweg (Ypelo), nabij nr. 7.

– V-1 lanceerbaan aan de Enterweg bij het Haarbos.