Algemeen

Feline Pot haakt driehonderd hartjes ter ondersteuning van personeel ZGT

WIERDEN – Wat doe je als je in lockdown zit, niet naar school mag, online lessen nauwelijks de dag vullen en je favoriete sportclub ook nog eens gesloten is? Je bedenkt zelf iets leuks om de tijd nuttig door te komen. Dat deed de twaalfjarige Feline Pot uit Wierden. Ze zit in de brugklas van De Passie. De hele dag spelletjes spelen op de telefoon en tablet zag ze niet zitten, dus besloot ze haar kersverse haakhobby in te zetten voor een goed doel. Feline haakte maar liefst driehonderd (!) kleurrijke hartjes voor medewerkers van het ZGT in Almelo. Vorige week dinsdag overhandigde ze een mand vol hartjes aan het zorgpersoneel. Een warm en gul gebaar dat met volle waardering werd ontvangen. Feline: “Ik heb gekozen voor een hartje vanwege het spreekwoord 'een hart onder de riem steken'.”

“Ik keek naar de persconferentie van de ministers en zij riepen op om meer naar anderen om te kijken tijdens deze coronacrisis. Dat was het moment dat bij mij het idee ontstond om hartjes te gaan haken voor zorgpersoneel in het ziekenhuis van Almelo. En dan vooral het personeel dat nauw betrokken is bij mensen die met coronaklachten worden opgenomen, zoals de medewerkers op de spoedeisende hulp en de artsen op de IC's enzo”, vertelt Feline.

Sleutelhanger
Ze trok de stoute schoenen aan en zocht contact met het ziekenhuis in Almelo. Daar werd haar initiatief door Daphne Olde Heuvelt zeer werd gewaardeerd en aangemoedigd. “Ik dacht alleen dat ik in eerste instantie een stuk of honderd hartjes ging haken... Maar ik wilde echt iedereen die betrokken is, dus alle Covid-afdelingen, steunen. Dat werden dus uiteindelijk driehonderd hartjes!” Aan de gehaakte hartjes is een koordje bevestigd, zodat het als sleutelhanger gebruikt kan worden.

Half uur per hartje
In totaal heeft Feline acht werken lang, elke dag wel de haaknaald en het garen in de handen gehad. Op zaterdag en zondag was er tijd om toch zo'n tien hartjes per dag te maken. “Ik haak een hartje in een half uur ongeveer”, weet Feline. Reken maar uit hoeveel uur er in het project is gaan zitten. Gelukkig kreeg ze af en toe wat hulp van haar moeder Rianne. “Maar het merendeel heeft ze zelf gehaakt hoor”, zegt Rianne. “Ik haak ook graag en sinds het najaar heeft Feline de smaak te pakken. We hebben voor de hartjes eigenlijk vooral reststukjes garen gebruikt. Ik had nog dozen vol op zolder staan.”

Nu dit project is afgerond, denkt Feline al weer verder wat haken betreft. Het oubollige imago van haken moet maar eens verleden tijd zijn. “Ik ben nu bezig met het haken van een Bob de Bouwer pop voor m'n vader. In de kleuren van Hegeman Bouw, want daar is hij uitvoerder.”