Algemeen

Familie Kapitein Regimbal duikt in verleden en bezoekt Wierden

WIERDEN – Hans en Vincent Hamers (vader en zoon), afkomstig uit de omgeving van Eindhoven, hebben vorige week een bezoek aan Wierden gebracht. Reden daartoe was om dieper in het verleden te duiken van kapitein Maurice T. Regimbal, familie van Hans en Vincent. Deze kapitein was destijds commandant van de mortier-sectie van het Algonquin Regiment en derhalve nauw betrokken bij de gevechten om Wierden tussen 4 en 9 april 1945.

Kapitein Regimbal overleefde de Tweede Wereldoorlog en werd vader van een dochter, die op haar 23e besloot door Europa te gaan reizen. Uiteindelijk is zij in Zwitserland gaan werken, waar ze Hans Hamers ontmoette, met wie later trouwde. Het paar verhuisde naar Canada, maar keerden uiteindelijk terug naar Nederland, waar zoon Vincent werd geboren, die derhalve de kleinzoon van kapitein Regimbal is.

Regimbal overleed ruim tien jaar geleden, maar mede door de verhalen die dochter zich nog kon herinneren, besloten Vincent en Hans naspeuringen te gaan doen inzake het ooglogsverleden van hun opa en schoonvader.

Dit bracht hen onder meer naar de Historische Kring Wederden, waar zijn ontvangen werden door Hanny Hommers, Alma Stokkingreef en Kees Kroon. Na de nodige verhalen te hebben uitgewisseld kregen Hans en Vincent een PowerPoint-presentatie te zien over de bevrijding van Wierden met het Algonquin Regiment in de hoofdrol. Ook werden bezoeken gebracht aan de vier monumenten op het Stationsplein, het kanaal bij de jachthaven plus het Wendelpad, waar op beide locaties destijds zwaar werd gevochten. Het slot van de middag was op het Burgemeester van den Bergplein waar de (inmiddels dicht gepleisterde) kogelgaten in de oostelijke muur nog getuigen van de felle strijd om Wierden begin april 1945.

Een dag later ontvingen Vincent en Hans de nodige foto’s, documenten, de presentatie, en nog veel meer over 'The fight for Wierden' zoals de Algonquins het typeerden. De familie gaat verder nog op zoek naar informatie, foto’s en dergelijke bij de familie in Canada, die (indien aanwezig) ter beschikking van de Historische Kring worden gesteld.