Algemeen

Kathy Mucha: “Kleine Loïs is voor ons een geschenk”

Evenmens in Wierden zoekt mantelzorgers en vrijwilligers

ENTER/WIERDEN – Mantelzorgers, zorgvragers en vrijwilligers kunnen in Wierden terecht bij Jeannette Donken, Annelies Slager en Jacqueline Broekhof van Stichting Evenmens. Zij ondersteunen mantelzorgers bij het volhouden van hun zorgtaken en hopen hiermee te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vrijwilligers inzetten, die de taak van de mantelzorgers tijdelijk overnemen. Dat geeft de mantelzorger een beetje respijt. “Dat is geweldig om te doen, het geeft een goed gevoel en we krijgen er dankbaarheid voor terug. Door onze betrokkenheid en begrip voor - overbelaste - mantelzorgers breng je als het ware een stukje geluk”, aldus de consulenten in Wierden.

Op het spreekuur van Stichting Evenmens in Enter kwam een vrijwilliger langs voor een kennismaking. Ze wilde graag iets doen voor een ander en zat te denken aan het bezoeken van een eenzame oudere. Toen de consulente van Evenmens hierover doorpraatte, merkte ze dat deze vrijwilligerster veel te bieden heeft. Maar ze vroeg zich ook af, of dit wel bij een ouder iemand zou moeten zijn en legde een andere mogelijkheid voor: “Het gaat om een meisje van bijna vier, dat opgroeit in een gezin waar zorgen zijn. Haar broers hebben beide een vorm van autisme en vragen hierdoor veel aandacht en begeleiding van moeder. Dit kleine, vrolijke meisje komt hierdoor eigenlijk wel aandacht tekort; hoewel moeder natuurlijk haar uiterste best doet om haar aandacht te verdelen!”

De ogen van de vrijwilliger gingen stralen bij dit aanbod, maar ze vroeg zich af of zij dit zou kunnen, omdat ze zelf geen kinderen heeft. “Maar natuurlijk! Als je ogen ervan gaan twinkelen, ben je de juiste persoon hiervoor!” Een kennismaking volgde en er was meteen een klik voelbaar. Samen met haar man ging de vrijwilliger dit doen en inmiddels halen ze om de week het meisje op en is ze een zaterdag bij hen. “De band die ontstaat, is prachtig! Moeder heeft het volste vertrouwen in de vrijwilligers en kan haar kleine meisje met een goed gevoel laten gaan. Het meisje heeft een hele dag lang alle aandacht voor zichzelf en geniet hier volop van.”

Het gaat hier om Kathy Mucha en haar man. Inmiddels is het echtpaar verhuisd naar Noord-Brabant, maar de opvang voor het kleine meisje Loïs gaat gewoon door. “Lieve Loïs komt nu af en toe een heel weekend bij ons. Wij genieten van haar en zij van ons. Ze is nooit vervelend en luistert goed”, vertelt Kathy. “Onze ervaring is zeer positief, we doen leuke dingen met haar, maar ook simpele dingen. Mooi om te kunnen en mogen helpen, we zijn heel blij dat dit gezin in ons leven is gekomen ondanks de problemen. Het voelt voor ons als een geschenk.”

De consulenten van Evenmens Wierden vinden het mooi om te zien dat mensen hun vrije tijd aan anderen willen geven. “We krijgen er energie van om met hen te werken en krijgen dan echt het gevoel van samen staan we sterk. En om dan ook nog eens te zien dat deze mensen zo dankbaar zijn voor de tijdelijk hulp – wat geeft dat veel voldoening”.

Wil jij ook iets betekenen voor een ander? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om je in te kunnen zetten. Neem daarvoor contact op met Evenmens Wierden, telefoon 0546 – 89 83 72 of mail naar info@evenmens.nl.