Algemeen

Evenementen in gemeente Wierden komende tijd uitgesteld of afgezegd

WIERDEN/HOGE HEXEL/ENTER – Nu het coronavirus steeds verder om zich heen grijpt en hierdoor het openbare leven aan banden wordt gelegd, zijn de gevolgen inmiddels goed merkbaar in de gemeente Wierden. De maatregelen om het aantal besmettingen in te dammen leiden er ook toe, dat nagenoeg alle evenementen en activiteiten zijn uitgesteld of zelfs in z'n geheel zijn gecanceld. Een overzicht van de grootste evenementen hebben we hier uiteengezet.

 

Koningsdag in Wierden

Het bestuur van de Oranjevereniging Wierden heeft afgelopen dagen de moeilijke beslissing genomen om Koningsdag 2020 geheel van de agenda te halen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis dat alle activiteiten op deze dag worden geschrapt, al werd in 2009 na de aanslag op het Koningshuis in Apeldoorn de feestavond afgelast.

“We staan als bestuur unaniem achter deze keuze, ook al hadden we er al ontzettend veel zin in”, laat voorzitter Gerhard Nijmeijer weten. Via een 'Whatsapp-vergadering' werd het besluit genomen. “We gaan voor alles of niks, want ik heb het idee dat het nog wel even duurt voordat alles weer bij het oude is. En dan is het zo maandag 27 april. In principe ligt alles klaar hoor, maar we hebben niet de illusie dat het probleem over een maand is opgelost.” Het is volgens de voorzitter echt niet verantwoord om evenementen door te laten gaan. “Ik heb het idee dat het hele probleem behoorlijk wordt onderschat. De situatie is namelijk zó ernstig dat we persoonlijk contact écht moeten mijden. Kijk op dit moment naar Lombardije en elders in Italië en Spanje... Hier kun je je ogen echt niet voor sluiten.”

Het bestuur heeft nu deze rigoureuze beslissing genomen, omdat hierdoor zonder al te veel kosten het evenement kan worden afgelast. “We hebben nu ruim een maand van te voren alle leveranciers en betrokkenen geïnformeerd. Er is heel veel begrip voor de stap die we hebben gemaakt. Iedereen is welwillend en daardoor kunnen we het programma in grote lijnen doorschuiven naar 2021. En dat gaan we hier in Wierden dus doen, we werken niet mee aan het initiatief om de festiviteiten naar 31 augustus te verzetten. Koningsdag hoort op 27 april, niet op 31 augustus”, meent Nijmeijer.

 

Koningsdag in Hoge Hexel en Enter

Ook in Hoge Hexel hebben de vrijwilligers besloten om alle activiteiten op Koningsdag te schrappen, uit voorzorg om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In Enter daarentegen gaan de festiviteiten – bij het ter perse gaan van deze krant – voor een deel nog wel door. Het bestuur afgelopen week besloten om de jaarlijkse optocht af te lassen, aangezien het bouwen van de wagens normaal gesproken in deze periode plaatsvindt. “Dit is op dit moment niet verantwoord om nog te doen”, aldus het bestuur van de Oranjevereniging van Enter. “Daarnaast hebben we het ontbijt ’s ochtends bij het Reggedal op Koningsdag afgelast in samenspraak met het Reggedal.” Voor het overige deel van het programma op Koningsdag en de herdenking op 4 mei volgt het bestuur de berichtgeving van de overheid en het RIVM.

 

75 Jaar Vrijheid

De grootse viering van 75 jaar vrijheid in de gemeente Wierden – omdat Wierden en omgeving op 9 april 1945 werd bevrijd – is door de leden van het kerncomité ook op een laag pitje gezet. Zo is gevraagd om de straten niet groots te versieren en alle creaties te bewaren tot een later moment. Vorige week meldde we al dat De Wierdense Dorpskwis is uitgesteld naar het eind van het jaar. Op dit moment is duidelijk dat alle evenementen rondom 75 Jaar Vrijheid tot nader order zijn uitgesteld. “We sluiten ons aan bij het RIVM en de besluiten van de gemeente Wierden. Na 6 april gaan de opnieuw kijken wat er mogelijk en niet mogelijk is.”

 

Hexelse Truck Tour

De coronacrisis legt ook de Hexelse Truck Tour van dit jaar lam. Dit evenement – een rit in een truck voor mensen met een beperking – stond dit jaar op zaterdag 18 april op stapel. “De gezondheid van onze deelnemers en vrijwilligers gaat boven alles”, schrijft het bestuur in een kort bericht op haar website. Ook de traditionele paasvuren in de gemeente Wierden komen te vervallen. Het vuur aan de Klumpershoekweg in Wierden en op de Mors in Enter wordt op Eerste Paasdag, zondag 12 april, niet ontstoken. Het is door deze maatregel ook niet meer mogelijk om snoeihout in te brengen. Of de paasvuren in de buurtschappen ook worden geschrapt  is op dit moment nog niet zeker.

 

Ambtenaren veldloop

De NK veldloop voor ambtenaren, die op 1 april op en rondom recreatiepark Het Lageveld zou worden gehouden, is ook gecanceld. De loop zou bestaan uit hardlooproutes van zes, negen en twaalf kilometer of tien of vijftien kilometer aan wandelroutes en in totaal zouden vele honderden ambtenaren aan de startstreep verschijnen. Maar niet alleen dit sportieve evenement valt nu in het water, ook de randactiviteiten komen te vervallen. Zo zou onder andere op zaterdag 28 maart door de Harmonie Wierden een 'Hollandse Avond' op stapel staan, maar ook dit gaat niet door.  De organisatoren van de veldloop onderzoeken momenteel of het evenement volgend jaar in Wierden kan worden gehouden.

 

Roparun

Een andere sportieve activiteit die op voorhand al is afgezegd is de Roparun. De estafetteloop, van Parijs naar Rotterdam en van Bremen naar Rotterdam, zou van 30 mei tot en met 1 juni worden gehouden. Ook hier kiest de organisatie voor het algemeen belang om  de verspreiding van het virus tegen te gaan. Gezondheid en veiligheid staan bovenaan de lijst, meent het bestuur. Aan de Roparun doen jaarlijks zo'n achtduizend lopers mee, die zich daarmee inzetten voor een goed doel:  voor palliatieve zorg aan mensen met kanker.

 

Reggedal

Woonzorgcomplex Het Reggedal in Enter bestaat op 1 mei exact vijftig jaar. Dat was voor de vrijwilligers en medewerkers voldoende reden om uitgebreid stil te staan bij dit halve eeuwfeest, maar vanwege de uitbraak van corona en voorzorg voor de kwetsbare bewoners zijn alle festiviteiten geschrapt. De leden van de feestcommissie laten weten dat alle activiteiten een jaar zijn opgeschoven naar het voorjaar van 2021.

 

Gemeentehuis

Ook op het gemeentehuis van Wierden is iedereen doordrongen van de noodzaak om zo min mogelijk contact met elkaar te hebben. Dat betekent dat het gemeentehuis in ieder geval tot maandag 6 april gesloten is. Medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening aan inwoners, ondernemers en organisaties gaat in aangepaste vorm wel door. Zaken die absoluut niet uitgesteld kunnen worden, worden afgehandeld. Zaken die uitgesteld kunnen worden, worden later afgehandeld. Ook de raads- en commissievergadering zijn in ieder geval uitgesteld tot 6 april.