Algemeen

Enter weer even centrum van de nostalgische ganzenhandel

ENTER – Het dorp Enter maakt een duik in haar rijke handelsverleden. De ganzen waggelen zaterdag 18 mei weer over de Dorpsstraat en traditionele ganzenhoedsters (leerlingen van de basisschool) en een ganzenkremer zorgen er voor dat de beesten op de juiste manier door het dorp worden gedreven. De jaarlijkse Ganzenmarkt wordt rondom het Klompen- en Zompenmuseum aan de Hogebrink gehouden en bij oudheidkamer Buisjan aan de Dorpsstraat in Enter.

Ganzen vormen een onlosmakelijk onderdeel van de Enterse geschiedenis. In de negentiende eeuw bloeide de handel in deze dieren en was met name de Engelse markt zeer belangrijk. Handelaren kochten ganzen in de wijde omgeving, zelfs tot in Duitsland, en dreven deze dwars door Nederland naar Rotterdam. Daar werden ze verkocht aan Engelse inkopers, waarna ze over Het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk verscheept werden. Helaas bracht de Eerste Wereldoorlog een eind aan deze handel. Na 1918 bleek dat de Engelsen overgestapt waren op kalkoenen.

Zaterdag gaat Enter weer even terug naar dat rijke verleden. Het draait bij de Ganzenmarkt natuurlijk om de ganzenhoedsters, die voorafgegaan door de ganzenkremer de ganzen over de Hogebrink drijven. De ganzenhoedsters zijn leerlingen van de plaatselijke basisscholen.

Maar naast ganzen is er veel meer te zien en te beleven. Kunstenaren en ambachtslieden demonstreren hun werk dat uiteenloopt van mandenvlechten, houtsnijden, spinnen en schilderen. Bij het museum laten vrijwilligsters van de Oudheidkamer zien hoe vroeger het oprollen van linnen en zandstrooien tot kunst verheven werd. Daarnaast worden diverse streekproducten, van droge worst tot en met honing, ter proeverij en te koop aangeboden; er zijn pannenkoeken met spek en andere versnaperingen om de directe trek te stillen. Een springkussen, ijs, suikerspinnen en een ranja-koe maken het feest ook voor de kinderen compleet. Verder zijn er diverse optredens en muzikaal vermaak. De Ganzenmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur.

 

Kerkpleinmarkt

Gelijktijdig met de Ganzenmarkt wordt van 10.00 uur tot 15.00 uur door de Hervormde Gemeente Enter (in de volksmond ook wel de witte kerk genoemd) een Kerkpleinmarkt worden gehouden. De opbrengst gaat naar de bouw van het nieuwe kerkelijk centrum. Op deze gezellige Kerkpleinmarkt draait het Rad van Avontuur, waarbij tal van mooie prijzen te winnen zijn. Verder is er een verkoop van zelfgebakken cakes, taarten en andere lekkernijen, van tuin- en moestuinplantjes en bloemstukjes, is er een rommel- en boekenmarkt en zijn er diverse zelfgemaakte originele creaties te koop. Ook kan een kopje koffie of thee met een zelfgebakken lekkernij worden genuttigd op het terras. De jongeren van de kerk zetten zich in bij de carwash, waar iedereen de auto voor een klein bedrag kan laten wassen.