Algemeen

Duurzame en diervriendelijke
vleesvarkensstal bij Ter Avest

NOTTER – Arthur en Marieke ter Avest gooien op vrijdag 5 april de deuren open voor iedereen die een kijkje wil nemen in de nieuwe, duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal aan de Schapendijk 35a in Notter. Tussen 15.00 uur en 19.00 uur is iedereen welkom.

Ter Avest bouwde in Notter een gloednieuwe toekomstgerichte stal voor haar vleesvarkens vol innovatieve snufjes. De varkensstal wordt aanstaande vrijdag 5 april geopend met een feestelijke open dag. Een unieke kans om de stal van binnen te bekijken en om met eigen ogen te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij.

Om aan de opgroeiende varkens plaats te bieden, werd een nieuwe stal volgens de richtlijnen van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en de Maatlat Duurzame Veehouderij gebouwd. De stal biedt daardoor extra veel speel- en leefruimte aan de dieren en belast het milieu zo min mogelijk. Wie de stal bezoekt zal meteen zien dat er veel natuurlijk daglicht in de stal is. Daardoor ervaren de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme en is de stal prettig om in te werken voor de boer en zijn medewerkers. De stal is uitgevoerd met speciaal varkensspeelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren. Daarvoor investeerden Arthur en Marieke in een duurzaam vloerverwarmingssysteem die de warmte bij de grote zware varkens terugwint om de vloeren in de stallen met de jonge biggen te verwarmen. De varkensstal wordt zo milieuvriendelijk verwarmd zonder de inzet van aardgas. Een speciaal nevelsysteem houdt de stal op warme zomerdagen lekker koel.

Een biologische luchtwasser filtert 85 procent ammoniak uit de stal. Daardoor is de stal veel minder belastend voor haar omgeving. Bijzonder aan het bedrijf van de familie Ter Avest is de manier waarop ze hun varkens voeren. Bij de kaasfabriek kopen Arthur en Marieke, wei. Een overblijfsel dat heel erg lekker en gezond is voor varkens. De dieren drinken de wei via een speciaal nippelsysteem. Via een computergestuurd droogvoersysteem wordt ter plekke zelf verschillend voer tot uitgebalanceerde maaltijden gemengd, die precies de juiste voedingsstoffen bieden aan de moedervarkens, jonge biggetjes en de opgroeiende varkens. Gezonde voeding helpt de dieren voorspoedig op te groeien en in topconditie te blijven. Om het risico op brand in de stal zo veel mogelijk te beperken is ook geïnvesteerd in brandvertragende gevels binnenwanden en afdelingswanden. Een brandmeldinstallatie slaat alarm als ergens in de stal de temperatuur hard stijgt.