Algemeen

Doret Tigchelaar burgemeester van Wierden:
“Ik zorg dit warme bad op temperatuur blijft”

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een nieuwe burgemeester of eigenlijk burgemeesteres: Doret Tigchelaar. Nadat onder meer Commissaris van de Koning Andries Heidema motiverende woorden had gesproken en het koninklijk besluit door raadsgriffier Walter Wienk wereldkundig was gemaakt, kreeg Tigchelaar op maandag 17 juni de ambtsketen omgehangen uit handen van loco-burgemeester Johan Coes. Een raadszaal vol politici, ondernemers en anderen geïnteresseerden – waaronder de negentigjarige moeder, familieleden en echtgenoot van Tigchelaar –  beklonken deze officiële stap vervolgens met een hartelijk applaus.

 

De 58-jarige Tigchelaar wordt de veertiende burgemeester van de gemeente Wierden, maar wel de eerste vrouwelijke. Overigens is dat in Twente geen nieuwigheid meer, want Wierden is nu de zesde gemeente met een vrouw aan het roer. Heidema sprak warm en bemoedigend over Tigchelaar. “Je bent initiatiefrijk, verbindend, integer, staat stevig in je schoenen en weet te bouwen aan een sterke relatie. En dat allemaal met een goed gevoel voor humor.” De Commissaris van de Koning liet het daar niet bij. “Je bent een voorzitterstype en bent van grote waarde voor het burgemeestersschap. Je hebt me onlangs een keer gezegd 'Ik heb een winkel gehad, ik zie alles!'. Je bent iemand die niet alleen op de winkel past, maar die er voor leeft. Dat zal ook voor Wierden gelden, want je bent verliefd, ja verliefd... op de gemeente Wierden. Vol lef zul je deze gemeente in je armen sluiten.”

 

Meerdere korte toespraken volgde, onder meer door Gerrit Lammers van de Toneelvereniging Notter, collega-burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten en loco-burgemeester van Wierden, Johan Coes. Allen wisten ze de waardering voor Tigchelaar in woorden goed over te brengen. Coes: “Je hebt charme en bent een warm persoon; je verlaat zelfs je geboortegrond Hattem voor Wierden en gaat hier samen met je man Joop en jullie honden snel een plek vinden. Dat is een hele stap.”

 

Ter afsluiting van het officiële gedeelte nam de kersverse burgemeester zelf het woord, nadat ze van raadslid Cindy ter Riet de voorzittershamer had gekregen. “Ik ben niet van plan om die hamer te gaan gebruiken; ik ben in vergaderingen een voorzitter zonder hamer”, waarmee Tigchelaar een knipoog maakte naar haar voorganger Henk Robben. Ook hij wist met kalmte en overredingskracht de vergaderingen voor te zitten, zonder de hamer te hanteren. “Wel ben ik soms een beetje eigenwijs, maar ook ruimdenkend en houd mijn rug recht.”

 

Ze vervolgde: “Ik voel me hier welkom in de regio, in de gemeenteraad en in de gemeente zelf; ik ben nu al unaniem trots dat ik deze stap heb gemaakt en dat ik belofte heb uitgesproken en nu de keten om heb hangen. Als burgemeester wil ik als bondgenoot aan het werk gaan, mensen ruimte geven en investeren. Zo zie ik het voor me om door middel van heldere en open communicatie de dialoog aan te gaan en vervolgens te verbinden. Wierden voelt als een warm bad voor me en ik ga er voor zorgen dat dat bad op temperatuur blijft!”