Algemeen

Nieuwe burgemeester ondernemend en creatief

Doret Tigchelaar als een bondgenoot in Wierden

 

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een nieuwe burgemeester: Doret Tigchelaar is unaniem aangewezen als de meest geschikte kandidaat om de komende jaren aan het roer te staan. Een nieuwe uitdaging voor de geboren en getogen Hattemse, maar wel een die ze met volle overtuiging aan wil gaan. Hoog tijd dus om met Doret in gesprek te gaan, over hoe het burgemeesterschap op haar – zeker niet rechtlijnige – pad is gekomen.

Op de kamer van de nieuwbakken burgemeester van Wierden hangen slingers. “Niet vanwege mijn aanstelling hoor, ik ben net jarig geweest. Vrijdag ben ik 59 geworden”, verduidelijkt Doret Tigchelaar de opgevrolijkte werkplek op de tweede verdieping in het gemeentehuis van Wierden. “Ik vind dit wel een fijne ruimte om te verblijven. Die schilderijen rechts van me, die vind ik mooi; die andere zijn me iets te abstract met al die kleurvlakken”, zegt ze al gebarend naar twee grote kunstwerken met grof geschilderde vlakken tegenover haar bureau. “Het zegt me niet zo veel, ik heb weinig met kunst wat dat betreft. Maar de kleur is goed en rustig: blauw, grijs, zwart. Ik ben zelf namelijk temperamentvol, dan moet je vooral geen rode en drukke kleuren om je heen hebben.”

 

Geen hokjes en op gevoel

Doret is duidelijk in haar woordkeuze, doordacht en zorgvuldig, maar zeker niet langdradig; integendeel. “Ja, je kunt wel merken dat ik vol temperament zit hè”, vertelt ze lachend. Haar uitstraling is warm, openhartig en toegankelijk. Daar staat tegenover dat ze ook zeer ondernemend, daadkrachtig, doortastend en gestructureerd is. “Dat was ook wat gezocht werd voor deze gemeente. Ik hoor nu van alle kanten dat het 'zo fijn is dat 't een vrouw is geworden'. Ik begrijp dat niet, dat moet toch niets uitmaken. Ik hou er niet zo van om in hokjes te denken.”

Haar carrière is divers, enigszins grillig en zeker niet saai. Het ondernemen voert echter wel de boventoon. “Ik denk dat mijn achtergrond als ondernemer heel goed van pas komt. Als eigenaar van een winkel moest ik in 'a split second' kunnen denken en schakelen. Als burgemeester is dat echt niet anders. Desalniettemin ben ik wel een open boek en drijf op gevoel, zonder impulsief te zijn. Als ik een pittig gesprek heb gehad, maak ik wat aantekenen en vervolgens moet ik er een nachtje over slapen.”

De ondernemersdrang komt niet uit de lucht vallen; haar ouders runden ook al een winkel in Hattem, die Doret in 1989 heeft overgenomen. “Ik kwam van de Middelbare Tuinbouwschool en heb vervolgens een aantal jaren bij een bloemist in Zwolle gewerkt. Een mooie baan, want in 1982 heb ik de Floriade bijvoorbeeld daardoor bewust meegemaakt. Bovendien heb ik daardoor ook mijn man leren kennen, hij had zijn eigen bedrijf, een stadsbesteldienst die later is uitgegroeid tot een internationale koeriersdienst. Ik heb in die periode ook de logistieke administratie op me genomen.”

 

Ondernemend en eigen winkel

Van het een kwam het ander; de twee zijn uiteindelijk getrouwd en in Hattem gaan wonen, omdat Doret het aanbod kreeg de winkel van haar ouders over te nemen. “Het was toentertijd een cadeauwinkel, ontstaan in de tijd dat er nog geen Blokkers en Hema's waren. Ik wilde het over een andere boeg gooien en er een actieve winkel van maken, meer contact met de klanten. Dat betekende voor mij een mooi product verkopen, waarvoor ik ook de boer op moest. Zo werd het een winkel op gebied van wooninrichting voor het midden- en hogere segment. Daar kon ik mijn gevoel voor smaak en styling ook in kwijt; iets wat ik als bloemist al in me had zitten.” Met de overname van de winkel verliet ze de groene sector, al is ze tot op heden in de vrije uren veel in de tuin te vinden. “Vind ik prachtig, bovendien geeft het me rust na een lange dag werken. Samen met mijn man Joop tuinier ik veel.”

Toch ging na een aantal jaar de liefde voor het ondernemerschap over naar de liefde voor besturen op gemeentelijk niveau. De winkel werd in 2005 verkocht aan twee dames uit Wijhe en die runnen de zaak nog steeds met succes. “Ik kom er nog regelmatig even binnen, neem dan ook mijn moeder mee. Mijn vader leefde nog toen ik zaak van de hand deed. Ze vonden het prachtig toen ik de winkel overnam, maar beiden hebben er nooit een probleem van gemaakt toen de winkel uit de familie ging. Misschien kwam dat ook wel doordat de huidige eigenaressen uit Wijhe komen, waar mijn ouders geboren en getogen zijn. Bovendien wisten ze wel dat er meer in me zat. Toen ik veertig werd ging ik daar al over nadenken en wist ik dat ik voor mezelf die stap zou gaan maken.”

 

Politiek bestuurder

Dat de verkoop soepel verliep, maakte het voor Doret in ieder geval een stuk makkelijker om de stap naar de politiek te maken. “Ik ben vrij opgevoed en heb altijd mijn eigen gevoel kunnen volgen en eigen keuzes kunnen maken. Het heeft nooit als beklemmend gevoeld. Kortom, doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.” En het besturen ligt haar blijkbaar goed, want in Hattem ging het als een speer. Als liberaal heeft ze onder meer in de oppositie meegedraaid voordat ze wethouder werd; een pittige tijd. “Er werd goed gedebatteerd, onder meer over de toekomst van het zwembad in die kleine gemeente. Je moet weten dat de gemeente Hattem slechts 12.000 inwoners heeft, onder de provincie Gelderland valt, maar onder de rook van het Overijsselse Zwolle ligt. Dat maakt het allemaal een stuk ingewikkelder. In die tijd heb ik leren debatberen; heb daar ook trainingen voor gevolgd. Ik ben van mening dat je alles veel kunt leren door het gewoon te doen. In de periode dat ik ondernemer was, was ik bijvoorbeeld ook actief in de ondernemersvereniging. Daar is wellicht de basis voor het besturen al gelegd.”

 

Betrokken en zichtbaar zijn

Na een bloeiende periode als raadslid nam ze het wethouderhouderschap op zich en wist ze de aandacht goed op zich te vestigen. Zo kocht ze een oude keet en ging daarmee de boer op, om naar de mensen toe te gaan in plaats van in het gemeentehuis te blijven. “Ja, dat was mooi, dat leverde mooie gesprekken op, zo in die hele kleine ruimte. En of ik dat ook hier in de gemeente Wierden ga doen? Nee, die keet was daar, hier komt wel weer iets anders. Ik ga zeker veel naar buiten, op de fiets – een elektrische, want ik ben wat astmatisch – naar de inwoners toe. Betrokken en zichtbaar zijn is zeker mijn insteek. Ik hou namelijk van mensen, dat vond ik ook zo mooi aan het hebben van een eigen winkel. Door nieuwsgierig te zijn naar mensen, naar wat ze beweegt en wat ze doen, kun je veel  te weten komen, overigens zonder dat daar eigenbelang bij komt kijken. Ik wil een bondgenoot zijn, niet die burgemeester waar tegenop gekeken wordt. Dus gewoon Doret, die op straat makkelijk aanspreekbaar is en  die op een positieve manier voor alle inwoners klaar wil staan.”

De nieuwe burgemeester of burgermoeder zoals ze het zelf graag ziet heeft zin in de nieuwe uitdaging in de gemeente Wierden. “Er ligt een mooie, warme basis door mijn voorganger Henk Robben. Hij is onder meer met 'Wierden ik praat mee' de goede weg ingeslagen om de politiek dichterbij de inwoners te krijgen. Ik zie mezelf ook als verbinder tussen het openbaar bestuur en de inwoners. En door mezelf te zijn en te blijven en transparant en gestructureerd te besturen zie ik kansen en uitdagingen. Onder meer een missie hoe ik de overheid dichterbij de mens kan krijgen, op zo'n niveau dat ze elkaar ook goed begrijpen. Heldere en open communicatie, daar ben ik heel erg gevoelig voor.”

 

Twee termijnen

Inhoudelijk kan ze op dit moment nog niet veel zeggen. “Ik wil wel voor twee vitale kernen gaan, Wierden en Enter, met goede voorzieningen. We moeten heel goed gaan onderzoeken waar behoefte aan is en hoe wel de kernen gezond kunnen houden. Dat kan ook door samen te werken met de veertien gemeenten in de Regio Twente. Samen sta je immers sterk en kun je met name op financieel vlak meer bereiken, ook in Den Haag.” Dat zal niet van de ene op de andere dag gaan, is ook Doret zich bewust. “Ik durf daarom nu ook gerust te zeggen dat ik – als ik goed gezond mag blijven – voor de volle twee termijnen ga!”