Algemeen

Directeur Dick Nijzink verruilt Enter en Ypelo voor basisschool in Vroomshoop

ENTER/YPELO – Dick Nijzink, directeur van de Akkerwal en de Wegwijzer, neemt afscheid van scholenvereniging Verion. Op dinsdag 31 mei is zijn laatste werkdag in de gemeente Wierden. Vijftien jaar lang was hij werkzaam als directeur op basisschool de Wegwijzer in Enter en de laatste zes jaar ook als directeur op basisschool de Akkerwal in Ypelo. Nijzink start per 1 juni met zijn nieuwe baan als directeur van basisschool Nieuwoord in Vroomshoop.

De 58-jarige onderwijsman heeft de stap weloverwogen genomen. “Het is een nieuwe uitdaging die ik nog graag aan ga”, vertelt Nijzink. “Ik heb een ontzettend mooie en goede tijd in Enter en Ypelo gehad en laat twee bloeiende scholen achter.” Aanblijven en wachten tot de nieuwbouw van de grond komt was geen optie. “We zijn daar al lange tijd mee bezig en het duurt nog wel enige jaren voordat de schop in de grond gaat.”

Sinds het midden van de jaren tachtig staat Nijzink voor de klas. Eerst in Rijssen bij de Beatrix- en Julianaschool, daarna in Enter. De stap om in de gemeente Twenterand als directeur bij basisschool Nieuwoord aan de slag te gaan is niet geheel vreemd. “Ik ben geboren en getogen in Vriezenveen en heb er al die tijd ook gewoond. Ik zie kansen om in Vroomshoop met een mooi team net zo veel te bereiken als in Enter.”

IPC en Kwadraat

In de jaren dat Nijzink in Enter en Ypelo de scepter zwaaide heeft hij samen met gedreven collega's veel veranderingen in het basisonderwijs doorgevoerd. “De Wegwijzer is een bloeiende Kwadraat- en IPC-school, die in combinatie met kinderopvang De Kindertuin een doorlopende leerlijn van nul tot twaalf jaar biedt. We mogen met z'n allen trots zijn op de hoge resultaten die worden behaald. Niet alleen het team is enthousiast, ook de ouders staan er achter. Bij IPC ligt de nadruk op hetgeen wat kinderen nodig hebben in hun latere leven, waarbij basisvaardigheden niet worden vergeten. Ik noem het 'duurzaam leren'; de lessen maken indruk op de kinderen, waardoor de inhoud beklijft. Kwadraat geeft hoogbegaafde leerlingen de beste ondersteuning en begeleiding.”

Nijzink vervolgt: “De Akkerwal in Ypelo is het voorbeeld van een kleine buurtschool. Die kleinschaligheid is de kracht. We hebben zestig leerlingen, verdeeld over vier combinatiegroepen. Ik ben daar de afgelopen zes jaar met plezier directeur geweest. De leerlingen zijn een mix van kinderen uit de buurtschappen en Wierden, Almelo en Rijssen. Elke aanmelding wordt serieus bekeken. Doordat we klein zijn kunnen we niet iedereen zonder meer toelaten. Dat is ook de kracht van de Akkerwal.”

Betrokkenheid

Nu hij Enter en Ypelo gaat verruilen voor Vroomshoop is het tijd om terug te kijken op een mooie periode. “Ik heb de Enterse bevolking altijd als erg fijn ervaren. Toen ik solliciteerde op de vacature als directeur van de Wegwijzer werd me gevraagd of ik dat wel zou doen, tussen al die 'dwarsliggers'. Ik heb daar nooit iets van gemerkt. De ouders zijn enorm betrokken, als je iets vraagt staan ze voor je klaar! Dat merk ik ook nu we het honderdjarig bestaan van de school vieren. De ondersteuning is groot.”

Voor wie afscheid wil nemen van Dick wordt een afscheidsreceptie gehouden in het Akkerhus in Ypelo. Op dinsdag 31 mei van 14.30 uur tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom. Voor de Wegwijzer en de Akkerwal zijn inmiddels meet ingang van 1 augustus twee nieuwe directeuren benoemd: op de Akkerwal komt Annelotte Bossink en op de Wegwijzer Mirjam Luby.