Algemeen

Demonstratie bij gemeentehuis als laatste strohalm naderende sluiting 't Oosterhoes

Inwoners die van 't Oosterhoes gebruik maken protesteren tegen naderende sluiting.

WIERDEN – De toekomst van 't Oosterhoes in Wierden hangt aan een zijden draadje. Nog een dikke maand exploiteert Stichting De Welle deze socioruimte, maar vanaf 1 november gaat de deur hoogstwaarschijnlijk op slot. Bewoners van het aanpalende seniorencomplex 't Wedervoort zijn dan genoodzaakt om elders activiteiten te organiseren of een kop koffie te drinken. Dat valt op z'n zachtst gezegd niet in goede aarde. “De gemeente kan toch geld voor exploitatie beschikbaar stellen? Ik weet zeker dat er middelen zijn, het wordt alleen voor de verkeerde doelgroep gebruikt”, spreekt Jan Wild als woordvoerder van de betogers.

Met spandoek en al toog de groep vorige week dinsdag naar het gemeentehuis, om voorafgaand aan de raadsvergadering de Wierdense politiek wakker te schudden. Stichting De Welle heeft deze zomer het besluit genomen om zich na drie jaar terug te trekken als exploitant van 't Oosterhoes. De reden is volgens deze organisatie simpel: het gebouw is niet rendabel te krijgen als wijkcentrum. Het aantal actieve gebruikers neemt af en er is geen aanwas van onderaf. Reggewoon heeft als eigenaar van de ruimte (nog) geen nieuwe exploitant kunnen vinden, waardoor de kans reëel is dat per 1 november het gebouw buiten gebruik wordt gesteld.

Le Clochard zwerft verder
Groepen en verenigingen die het zaaltje voor activiteiten gebruiken hebben inmiddels hun heil elders gezocht en ook gevonden, maar ideaal is dat veelal niet. Dat laten onder andere bestuursleden van de Wierdense verzamelclub en schildersclub Le Clochard weten. “We gaan verhuizen naar de bibliotheek, hier in Wierden”, vertellen de bestuursleden Capota en Veldhuis van schildersclub Le Clochard. Veel andere locaties zijn er ook niet meer, sinds de sluiting en omvorming van andere ontmoetingscentra en zaaltjes. “Daar komt bij dat niet alle ruimtes geschikt zijn vanwege de kans op verfvlekken enzo, maar ook de geur van olieverf is nogal sterk. We kunnen nu in de bibliotheek terecht, maar of dat echt handig is... We kunnen niks laten staan en er is geen mogelijkheid voor opslag.”

Zéér teleurgesteld
De bestuurders vervolgen: “We zijn dan ook  zéér teleurgesteld. De burgemeester had nu toch even de moeite kunnen nemen om kort met ons in gesprek te gaan? Ze is binnen. We voelen ons niet gehoord en daardoor zijn we genoodzaakt om alweer te verhuizen, voor de zoveelste keer.” De schildersclub maakt haar naam wat dat betreft waar. “We zijn van de Mensinkboerderij naar de Klomphof gegaan en vervolgens via een ruimte aan het Binnenhof naar de Dr. Beensweg, 't Oosterhoes en nu weer de bibliotheek...”

Jan Wild neemt het woord namens de bewoners van 't Wedervoort en de vrijwilligers die werkzaamheden in 't Oosterhoes verrichten. “We hebben al meerdere keren aangegeven dat we niet zonder 't Oosterhoes kunnen... Wat hebben we nog als het dicht gaat? Niks. De oudjes van nu hebben Nederland opgebouwd en daar willen we op onze oude dag nog van profiteren...”. Wild is teleurgesteld en boos en hoopt nu samen met de betogers in ieder geval de Wierdense politiek nog wakker te schudden. Dat lijkt gelukt, want enkele raadsleden namen wel de moeite om met hen in gesprek te gaan.

Een dag later, op woensdag, mocht hij kort inspreken in de raadszaal, om de raadsleden te informeren over de dreigende sluiting. “Wij hebben 't Oosterhoes heel hard nodig, om als bewoners koffie te drinken, spelletjes te spelen, verjaardagen te vieren en voor gezelligheid en allerlei andere activiteiten. We voelen ons nu aan de kant gezet en dat terwijl De Welle ook een organisatie voor ouderen is! Er wordt van ons verwacht dat we zo lang mogelijk op ons zelf wonen. Maar als we dan niet meer zo mobiel zijn en ook niet meer samen kunnen komen in 't Oosterhoes, dan is er kans op vereenzamen. Daarom willen we 't Oosterhoes behouden als socioruimte!”