Algemeen

Kleinschalige locatie voor jeugd met verstandelijke beperking

Dagbesteding, opvang en logeren: DieVers naar ruimte in de Holtinck

Joyce Vonkeman en Ilse Mengerink en hun 'toppers' in de woonkamer – die bijna klaar is – op hun locatie in De Holtinck.
Joyce Vonkeman en Ilse Mengerink en hun 'toppers' in de woonkamer – die bijna klaar is – op hun locatie in De Holtinck.

WIERDEN - DieVers in Wierden beleefde afgelopen weekend haar eerste logeerweekend voor de kinderen met een verstandelijke beperking. Een beetje spannend was het wel, maar Ilse Mengerink en Joyce Vonkeman zijn vol enthousiasme in het diepe gedoken. Het resultaat mag er zijn. In ongeveer één jaar tijd heeft een plan zich ontpopt tot een daadwerkelijke locatie, waar volop ruimte is voor dagbesteding, naschoolse opvang en logeermomenten op kleinschalige basis in huislijke sfeer.

 

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn: een eigen onderneming waar je met plezier, passie en enthousiasme je droom kunt verwezenlijken. Toch hebben Ilse en Joyce het voor elkaar gekregen, door flink de schouders er onder te zetten en aardig wat overuren te draaien. "Straks is de rust vast wel weer terug, als we hier in de Holtinck gesetteld zijn en alles een plekje heeft gekregen", vertelt Ilse. "Het is namelijk de laatste weken allemaal ontzettend snel gegaan."

 

DieVers is in een jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardige dagbestedings- en logeerlocatie en plek voor naschoolse opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daarbij wordt gemikt op cliënten - of 'toppers' zoals ze bij DieVers worden genoemd - in de leeftijd van zo'n twaalf tot twintig jaar. "Ik wist dat Ilse al logeeropvang aan huis had", licht Joyce toe. "Ze had daar ruimte voor twee personen. Ik wilde eigenlijk ook iets in die richting en zodoende zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Beiden hebben we een zorg-achtergrond. Ilse heeft lange tijd in het voortgezet speciaal onderwijs gewerkt, ik heb op meerdere zorglocaties ervaring opgedaan. Ik vind het heerlijk om mensen om me heen te hebben en te kunnen sparren. Zo is het idee ontstaan om samen DieVers op te richten. Hoe verder we met de plannen waren, hoe enthousiaster we werden."

 

Nadat alles in kannen en kruiken was, zag DieVers in september van 2018 het levenslicht en werd in het Kulturhus van Hoge Hexel een ruimte gehuurd. Het liep allemaal veel soepeler dan in eerste instantie verwacht en de jonge onderneming groeide al snel uit haar jasje. "We zijn bezig geweest om een plek in de voormalige Touwladder te krijgen, maar zoals je weet zijn die plannen gestrand. Eigenlijk is dat een geluk bij een ongeluk gebleken. In de tussentijd is deze locatie in de Holtinck namelijk vrijgekomen (voorheen JP van den Bent stichting - red.) en hier hebben we veel meer eigen (buiten)ruimte voor dagbesteding en spelactiviteiten. Bovendien zijn er elf slaapkamers, drie badkamers en twee keukens, zodat we ook logeerweekenden kunnen organiseren."

 

Het eerste logeerweekend is nu net achter de rug. Inmiddels maken acht cliënten gebruik van die mogelijkheid en zijn drie weekenden per maand al gevuld. De begeleiding bestaat uit een klein team, waarmee de pedagogische begeleiding van één op vier is gewaarborgd. "Qua dagbesteding hebben we een samenwerkingsverband met Crumz opgestart", licht Joyce toe. "De cliënten starten en sluiten de dag hier in de Holtinck, tussendoor worden bij Crumz allerhande werkzaamheden verricht. We proberen zo veel mogelijk structuur te bieden. Dat doen we ook aan de kinderen die hier op dinsdag en donderdag komen voor naschoolse opvang. Ze gaan in Almelo en Enschede naar school, maar hebben dan hier in hun eigen woonplaats ruimte om naschools te verblijven. We hebben een woon- en eetkamer, maar ook een chillruimte waar onder andere een karaokeset en een PlayStation staat."

 

Nu DieVers in de Holtinck is gevestigd, is het ook tijd voor een open huis op deze nieuwe locatie. Deze is gepland op zaterdag 11 januari 2020, waarbij iedereen van harte welkom is tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Ook vrijwilligers die zich voor deze doelgroep willen inzetten zijn dan in de gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Meer informatie is binnenkort ook te vinden op www.dievers.com en op Facebook, zoek dan even naar DieVers Wierden.