Algemeen

Buurtvereniging Lage Egge maakt eigen film over leven tijdens WOII

WIERDEN – In de hele gemeente Wierden wordt in de periode van april tot en met mei de bevrijding, na vijf jaar onderdrukking, herdacht. Het is dit jaar, op 9 april exact, 75 jaar geleden dat onder meer de Canadezen de Duitsers wisten te overmeesteren en daarmee kwam er voor inwoners hier een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Dat we nu nog steeds mogen leven in vrijheid wordt op verschillende manieren uitgebreid gevierd. In buurtschappen en door buurtverenigingen wordt fanatiek gewerkt aan objecten voor de lichtroute, waarbij meerdere noemenswaardige momenten uit de periode van onderdrukking worden uitgebeeld. In buurtschap De Lage Egge, tussen Wierden en Hoge Hexel, gaan ze nog een stap verder. Daar was afgelopen zaterdag de eerste draaidag voor een heuse film die in april in een schuur aldaar wordt vertoond.

“Het zijn ideeën die groeien, je hebt 't er met elkaar over”, laat Herma ter Keurs weten. Zij is één van de kartrekkers van het filmproject. “Je hoort de verhalen van van toen, van buurtbewoners die in de oorlog kind waren en op die wijze van alles hebben meegemaakt. Vooral het dagelijkse leven, zoals het tijdens de oorlog was, willen we door middel van de film laten zien. Naast de verhalen over de nare gebeurtenissen, geweld en angst gaat het dus ook gewoon over het dagelijkse leven. Dat je als kind niet meer naar school kon bijvoorbeeld of hoe je als gezin moest rondkomen wanneer er veel monden te voeden waren. Wij zijn nader in gesprek gegaan met drie mensen, allen opgegroeid in buurtschap de Lage Egge. Die verhalen werken we uit tot een film, die we vervolgens op locatie, hier in de Lage Egge, willen laten zien aan het publiek.”

De cast voor de film bestaat uit huidige buurtbewoners, van heel jong tot oud. “De mensen die we hebben gesproken zijn niet zo jong meer. Ze willen de verhalen wel vertellen, maar hebben niet de behoefte om op de voorgrond te treden. Dat was voor ons de reden om het verhaal te verbeelden met onze buurtbewoners. Dat hoeft vaak niet met veel tekst; het beeld spreekt voldoende.”

Buurtvereniging de Lage Egge bestaat uit zo'n veertig gezinnen, want behalve de Lage Egge zelf zijn ook inwoners van de Boomsweg en delen van de 1e Lageveldsweg,  Woestendijk, Vlierdijk en Hexelseweg nauw betrokken. De buurtvereniging is al jaren actief en vindt haar oorsprong in de bevrijdingsfeesten van 25 jaar terug. “Er ontstond toen al saamhorigheid en verbinding en dat wilden we graag behouden. We hebben wederom samen nadachten over onze plannen voor dit jaar. Daarbij zijn de verhalen die we van onze ouders, familie en buren hebben gehoord een soort leidraad. Uiteindelijk kwam de vraag naar boven: wie kan er zelf een verhaal vertellen? Nu speelt jong en oud mee in de film. De hele jonge kinderen vinden het trouwens best spannend. We vragen ze of ze angstig kunnen kijken of hoe ze zouden reageren als ze iets eng zouden vinden. Dat soort beelden gebruiken we dan voor de film. Bovendien is iedereen in echte kleding uit de jaren veertig gehuld. En vanaf dat moment gaat iedereen ook verder nadenken. Zo was er iemand die nog een moderne bril op had, dat kan niet, en moest maar even zonder bril over het land lopen”, vertelt Ter Keurs lachend.

Behalve de film is de buurtvereniging ook actief op andere gebieden. “We druk bezig met de straatversiering en de lichtroute, waarin ook scenes uit de film te zien zijn. De klusavonden hebben een uitbreiding naar overdag gekregen. De app-groep draait op volle toeren. Voor degene die de fietsroutes gaan fietsen is er meer gelegenheid: er zijn meer locaties om even te stoppen en scenes uit de film op

locatie te zien. Daarnaast wordt uiteindelijk ook gehele film, het eindresultaat, vertoond.”