Algemeen

BRANDWIEZER

Brandveilig op vakantie

Brand. Iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Met een paar simpele maatregelen kun je brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken. Gelukkig denken veel mensen hier voor hun eigen woning goed over na. Echter is brandveiligheid in en rondom je vakantieverblijf even zo belangrijk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook tijdens het barbecueën, een kampvuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit. In 2018 hebben we te maken gehad met negen natuurbranden rondom Twentse campings. Weet jij dan wat te doen? Met tips van Brandweer Twente kun je zelf eenvoudig zorgen voor een brandveilige vakantie.

 

Gasflessen

Bij het gebruik van gasflessen en gastoestellen in een caravan, camper of tent is het verstandig ze jaarlijks te (laten) controleren, schoonmaken en afstellen. Zet een gastoestel in een tent niet te dicht bij brandbare materialen, zoals tentdoek gordijnen of handdoeken. Let erop dat gasflessen aangesloten zijn met een goedgekeurde slang en volgens de voorschriften van de fabrikant. Gebruik daarbij ook altijd een drukregelaar tussen fles en gasapparaat. Vervang deze drukregelaar minimaal om de vijf jaar en vervang de slang ten minste om de twee jaar. Laat het vullen van gasflessen over aan een erkend vulstations. Ons advies is om altijd een brandblusser of een blusdeken bij de hand te hebben.

 

Barbecue en vuurkorven

Ongelukken tijdens barbecues of een vuurtje stoken komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Het blijft bovendien niet altijd beperkt tot een brandwond. Voorkom ongelukjes door het nemen van de volgende veiligheidsmaatregelen. Plaats een barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond, zorg dat spelende kinderen of huisdieren de barbecue of vuurkorf niet omver kunnen lopen. Pas ook op met licht ontvlambare kleding en gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof en nooit benzine, petroleum of spiritus. Houd bovendien altijd een brandblusser, emmer water of zand bij de hand.

 

Voorkom natuurbranden

In tijden van droogte in de natuur, warm weer en harde wind kan een natuurbrand razendsnel uitbreiden. Enkele tips om natuurbranden te voorkomen. Let op bij het parkeren van de auto. Een uitlaat en katalysator kan heet worden en bij het parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken. Rook liever niet in een natuurgebied. Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand.


Meer tips over een brandveilige vakantie staan op onze website www.brandweertwente.nl