Algemeen

Billie Kamphuis en Imke Wanink beste junior spellers van Wierden

WIERDEN/ENTER – Billie Kamphuis van de Mariaschool en Imke Wanink van het Galjoen, beiden uit Wierden, mogen zich de beste, jeugdige spellers van de gemeente Wierden noemen. Vorige week woensdagmiddag 5 februari wisten zij met slechts zes fouten het Wierdense Junior dictee het beste te maken. Zodoende mogen ze Wierden vertegenwoordigen tijdens de finale van het Junior Dictee Overijssel, later dit jaar in Beerze Bulten bij Ommen. Onder luid handgeroffel op de tafels door alle deelnemers werden de winnaars naar vorige geroepen.

De bibliotheek van Wierden organiseert elk jaar dit Junior Dictee voor deelnemers uit groep zeven en acht van de basisscholen uit de gehele gemeente. Het evenement wordt in samenwerking met de gemeente Wierden en boek – en kantoorvakhandel Reterink georganiseerd. Dit jaar waren er dertien deelnemers.

De twee winnaars hebben elk slechts zes fouten gemaakt en staan daarmee samen op de gedeelde eerste plek. Bovendien mogen ze door naar de finale van de provincie Overijssel om daar Wierden te vertegenwoordigen. Toevalligerwijs zaten ze tijdens het dictee naast elkaar; of dat iets met de winst te maken heeft...

Het dictee was samengesteld en geschreven door de Wierdense kinderboekenschrijfster Ria Lazoe. “Ik heb dit jaar gekozen voor een thema dat aansluit op de viering van 75 jaar vrijheid”, vertelt ze na afloop. “Het verhaal speelt zich af van 4 tot en met 9 april 1945 en omschrijft in grote lijnen hoe de bevrijding van Wierden tot stand is gekomen. Ik heb me er goed in moeten verdiepen, zodat alle feiten wel kloppen. Het hele dictee is in de verleden tijd geschreven, dat maakte het soms wel wat extra lastig. In totaal zijn er 42 plekken in het dictee open gelaten, waar de deelnemers het juiste woord in de juiste spelling moesten schrijven.”

 “Het niveau was hoog”, aldus mede-jurylid en medewerker van de Bibliotheek Wierden Gea Janssen. “Het gemiddelde aantal fouten lag op exact 10,9.” Afgelopen jaar had de beste speller tien fouten in totaal.

Het dictee werd dit jaar voor het eerst voorgedragen door Doret Tigchelaar en dat was ook voor haar even wennen. “Ik vind dit best spannend hoor, het is toch heel anders dan wanneer je een raadsvergadering moet voorzitten.” De eerste burger van Wierden sprak haar lof uit naar alle deelnemers en overhandigde vervolgens enkele prijzen – waaronder een VVV-bon, boekenbon, chocolade en een bos bloemen, aan de twee winnaars.