Algemeen

Rinske Zevenbergen, Consulent Volwassenen en Noaberschap in de bibliotheek van Wierden

“Bieb is een plek waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen”

Rinske Zevenbergen: “Door dingen samen te doen, kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen.”

WIERDEN – In de bibliotheek van Wierden is Rinske Zevenbergen sinds 1 mei als Consulent Volwassenen en Noaberschap werkzaam. Haar taak is om activiteiten voor volwassenen op te zetten.  “De bibliotheek moet een plek zijn waar iedereen terecht kan en zich thuis voelt. Waar je andere mensen ontmoet, een boek kunt pakken of een tijdschrift en waar je goede kop koffie kunt drinken”, meent Rinske.

“De wereld is minder overzichtelijk geworden en niet iedereen kan de ontwikkelingen even goed bijbenen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met lezen, niet zo digitaal bent of  je eenzaam voelt, dan kunnen we daar samen wat aan doen. Bijvoorbeeld door een gespreksgroep, een cursus of een workshop te organiseren. Door dingen samen te doen, kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. Daarnaast is de bibliotheek een goede plek voor uitwisseling en debat.” 

Contact tussen mensen
Samen met haar collega Anita Kockx, Consulent Jeugd van het team Programmeren, geeft Rinske gestalte aan de nieuwe weg die de bibliotheek inslaat. Een van de projecten waarin we samen optrekken is de Gezinsaanpak Laaggeletterden “Het bestuur heeft het nieuwe beleid van de bibliotheek ‘Van collectie naar connectie’ genoemd. Dat betekent dat het niet meer alleen om de boekencollectie gaat, maar ook om contact tussen mensen! We willen als bibliotheek bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.”

Samenwerking
De bibliotheek gaat met de tijd mee. De eerste veranderingen zijn in Wierden en Enter al zichtbaar: het boetevrij lenen. In Wierden wordt nu geëxperimenteerd met ‘Open+’, waarbij leden ook na sluitingstijd in de bieb terecht kunnen. Als dit experiment slaagt, wordt Open+ ook in Enter ingevoerd. Rinske is blij met deze ontwikkelingen: “De bibliotheek moet een fijne, gastvrije plek zijn midden in het dorp. Je ziet dat zich steeds meer vrijwilligers aanmelden om mee te helpen. De bibliotheek is een plek waar kunst, cultuur en maatschappij bij elkaar komen. Daarom zie ik de samenwerking met andere organisaties als de Welle, Kaliber, Evenmens, Seniorweb en de Culturele Raad ook helemaal zitten.”

Rinske werkt van maandag tot en met donderdag in de bibliotheek. Wie ideeën heeft voor activiteiten of meer informatie wil over vrijwilligerswerk kan haar bereiken via telefoon 0546 – 572 784 of mail r.zevenbergen@bibliotheekwierden.nl.

Reacties

Wat een leuke initiatieven ontplooien jullie! Ik word er -ookal woon ik helemaal niet in de regio- helemaal enthousiast van. Mooie ontwikkelingen! 

Uw reactie