Algemeen

Wethouder Eric Braamhaar krijgt eerste exemplaar corona-proof aangereikt

Bevrijdingsbeker uitgereikt aan leerlingen in basisschoolleeftijd

Wethouder Eric Braamhaar krijgt als eerste een bevrijdingsbeker aangereikt door de leerlingen van De Roerganger in Enter, veilig op anderhalve meter afstand aan een vlaggenstok.
Wethouder Eric Braamhaar krijgt als eerste een bevrijdingsbeker aangereikt door de leerlingen van De Roerganger in Enter, veilig op anderhalve meter afstand aan een vlaggenstok.

ENTER – Het feest en de herdenking rondom 75 jaar bevrijding van Wierden is dit jaar vanwege de coronacrisis compleet in het water gevallen. Alle evenementen zijn een jaar opgeschoven en de herdenking op 4 mei heeft ingetogen plaatsgevonden. Om toch een tastbare herinnering aan 75 jaar bevrijding te geven, hebben de leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Wierden een zogenoemde bevrijdingsbeker gekregen: een mok met daarop het logo van de gemeente Wierden en de contouren van Nederland met de tekst 75 jaar vrijheid. Wethouder Eric Braamhaar mocht in Enter het eerste exemplaar ontvangen.

Het idee voor deze bevrijdingsmok komt uit de koker van schooldirecteur Martin van Zelm van De Roerganger in Enter. “In het directeurenoverleg van alle Wierdense basisscholen opperde ik het idee om in ieder geval iets te doen met 75 jaar bevrijding. Ik zou het leuk vinden als alle kinderen uit de gemeente Wierden in de basisschoolleeftijd – dus ook die van het speciaal onderwijs –  een soort gadget zouden krijgen, ter herinnering die tijd waardoor wij nu al zolang in vrijheid kunnen leven. Door de coronacrisis krijgt het bovendien nog eens een extra lading”, aldus Van Zelm.

Het idee van de schooldirecteur werd omarmd en inmiddels hebben alle leerlingen in de basisschoolleeftijd deze mok gekregen. Oorspronkelijk zou de beker in de tweede week van april worden uitgereikt aan alle basisschoolleerlingen, precies 75 jaar na de bevrijding van de gemeente Wierden. Dat is uitgesteld vanwege het coronavirus. Nu de scholen weer open zijn, krijgen de leerlingen alsnog hun bevrijdingsbeker.

Omdat het een idee van Van Zelm was, kreeg 'zijn' school ook de eer om het eerste exemplaar officieel te overhandigen aan de wethouder. Uit elke groep mocht één leerling hier aan deelnemen. Enigszins geïmproviseerd vanwege alle corona-restricties kreeg de wethouder de mok uitgereikt via een lange vlaggenmast, omdat het nog niet is toegestaan om het schoolterrein te betreden.

“Het is een mooi initiatief, waar ook wij als gemeente een steentje aan bij willen dragen”, sprak Braamhaar de kinderen en de directeur toe. “Vanuit het onderwijsbudget hebben we daarom ook financieel hier aan bij gedragen. Ik draag het een warm hart toe, het deed me denken aan vroeger, toen ik zelf nog op de lagere school zat en we ook wel eens iets moois kregen. Ik weet zeker dat de kinderen hier later nog aan terug zullen denken.”

 

 

 

 

 

Uw reactie