Algemeen

Woningcorporatie Reggewoon zet inwoners op voetstuk

Berta Borkent uit Enter wint Beste Buur Bokaal

ENTER – De 72-jarige Berta Borkent uit Enter is spreekwoordelijk gekroond tot Beste Buur van de gemeente Wierden. Ze mocht afgelopen zaterdag, tijdens Nationale Burendag, in het bijzijn van alle genomineerden de Beste Buur Bokaal ontvangen. De bokaal werd voor de vierde keer uitgereikt door John Olde Olthof, directeur van woningcorporatie Reggewoon. Bij de Beste Buur Bokaal prijs gaat het om ‘de stille kracht’ die vaak voor iedereen klaar staat en het verdient om gewaardeerd te worden. Reggewoon is één van de initiatiefnemers van de Beste Buur Bokaal. Per gemeente is er een jury die de inzendingen beoordeelt. Totaal zijn er in de veertien deelnemende gemeenten meer dan 175 inzendingen binnengekomen.

De winnares in de gemeente Wierden van dit jaar is, samen met Johan en Diny Knol uit de gemeente Hellendoorn – ook verzorgingsgebied van Reggewoon – gekozen uit in totaal zestien inzendingen. Al vele jaren zetten zij zich in voor hun buurt en staan letterlijk voor iedereen klaar. De jury’s in Wierden en Hellendoorn hebben zich gebogen over de inzendingen. Uit beide gemeenten zijn drie inwoners genomineerd voor de Beste Buur Bokaal en de uiteindelijke winnaars zijn bekend gemaakt tijdens de sfeervolle bijeenkomst de zaal van De Kröl te Enter. De genomineerden waren voor een groot deel aanwezig tijdens de prijsuitreiking samen met degenen die hen hadden genomineerd. Vanwege de coronamaatregelen is er vorig jaar geen grootschalige uitreiking georganiseerd. De genomineerden van vorig jaar en degenen die hen hadden genomineerd waren daarom ook uitgenodigd voor de uitreiking dit jaar.

Noaberschop
Namens de woningcorporatie was directeur-bestuurder John Olde Olthof aanwezig bij de uitreiking. Samen met burgemeester Doret Tigchelaar van de gemeente Wierden en burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn maakte Olde Olthof de winnaars bekend en werden de bokaal, een groot boeket bloemen en een dinercheque uitgereikt. De bokaal staat symbool voor het échte bankje dat in de omgeving van de woning van de winnaars wordt geplaatst. Hiermee ontstaat een plek om noaberschap en ontmoeting te stimuleren. “Geweldig om te zien dat noaberschap leeft in Twente en hele terechte winnaars. Maar alle genomineerden verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in onze gemeenten.”, aldus Olde Olthof.

Appeltaarten
Berta Borkent straalt van geluk, al is de verbazing en ontroering duidelijk te zien zodra haar naam door de zaal klinkt. Ze werd genomineerd door Groengronden-buurtgenoten Maria Schrooten, Dorien Nijmeijer en Angela Langkamp. Reden daartoe is dat Berta in Groengronden te Enter wordt gezien als een verbindende kracht in de buurt. Ze draagt zorg voor ontmoetingen, heet nieuwe buren van harte welkom, ziet ook om naar zieke buurtbewoners en zorgt voor activiteiten. Haar stampotbuffetjes zijn vermaard evenals de appeltaarten die ze zelf met plezier bakt en waar de buurtgenoten van mogen smullen. “Ik vind het gewoon zo vanzelfsprekend om voor een ander klaar te staan...”, vertelt Berta. Ze geniet samen met haar man van de sfeer in de klein buurt in het dorp Enter. “Ik denk dat het noaberschap me van huis uit is meegegeven. Ik zorg voor iedereen, want ben van mening dat in ieder mens wel iets positiefs zit, wat je aan de buitenkant in eerste instantie niet ziet.” Berta is blij met de waardering, maar wil het vooral met de buurt delen. Het bankje komt dan ook in het plantsoentje aan Groengronden. “Daar staat een mooie boom, waar dat bankje ook kan staan. Ik gooi het in de groep en kijken wat iedereen er van vindt.”