Algemeen

Annemiek van Hecke uit Wierden wint publieksprijs Silver Challenge

Annemiek van Hecke-Maijvis.

WIERDEN – Met trots laat de Wierdense Annemiek van Hecke-Maijvis haar werk genaamd 'Soulcage' zien, wat plotsklaps door het publiek tot beste inzending van de 'Silver Challenge 2021' werd bekroond. Het is een stevig houten blok als voetstuk, met daarop een uit zilver gesmeed kunstobjectje: een bloesemboom waaraan ook een vogelkooitje hangt. De vogel zelf is gevlogen en zit met zijn soortgenootjes in de boom.

“De opdracht was 'vrijheid', een heel breed onderwerp”, vertelt Annemiek. Ze heeft 'iets' met vogels en vogelkooitjes en midden in de nacht popte het idee op om een vogelkooitje uit zilver te smeden. De boom en vogeltjes werden daar al vlot aan toegevoegd. Het kunstwerkje verbeeldt meerdere aspecten. “Het kooitje kun je als het ware zien als het lichaam en het vogeltje dat door het open deurtje is gevlogen is vrij om te denken en te doen. De bloeiende boom symboliseert het nieuwe begin van een leven.”

Technieken
De Silver Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement in Schoonhoven, gelieerd aan de vakschool waar onder andere de opleiding tot zilversmid wordt aangeboden. Dit jaar werd het evenement online georganiseerd. Los van een vakjury mocht ook het publiek via de website haar voorkeur kenbaar maken. Annemiek had niet verwacht dat ze een prijs in de wacht zou slepen, toch is ze met recht trots op het resultaat waaraan ze ongeveer veertig uur heeft gewerkt. De bloesem van de boom is gezandstraald, de stam en de vogeltjes in hoogglans, om zo verschillende technieken samen te laten komen. Het kooitje is minuscuul, maar secuur opgebouwd, waarbij het deurtje nog zelfs dicht kan.

Leerplichtambtenaar
Deze publieksprijs is het bewijs dat de 54-jarige Wierdense op de juiste weg is wat haar zilverkunst betreft. Toch heeft ze pas sinds kort haar eigen atelier in de achtertuin: de Gouden Vis'. Daar kan ze in alle rust aan zilverkunst werken. “Tot twee jaar terug was ik als leerplichtambtenaar in dienst van de gemeente Twenterand. Daar kon ik lange tijd ook mijn creativiteit in kwijt, in omgang met de jongeren, hun ouders en de scholen.” Maar sinds de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdzorg, nam het plezier voor dit werk af. “Ik voelde me er niet meer gelukkig bij en op den duur wist ik dat ik iets anders moest gaan doen.” 

In de genen
Een 'oude' hobby werd opgepakt: smeden. “Ik besloot om een cursus aan de Zadkine vakschool in Schoonhoven te volgen en na anderhalf jaar wist ik het zeker: daar wilde ik mee verder. Ook omdat ik positieve reacties uit mijn omgeving kreeg op mijn werk. Inmiddels volg ik de officiële vakopleiding en over een jaar rond ik die af. Ik leer nog elke dag en dat maakt het ook zo leuk, onderzoeken hoe het metaal reageert en hoe je de vlam moet en kunt beheersen tijdens het smeden. Als er dan tijdens het proces 'probleempjes' ontstaan, dan vind ik dat een uitdaging. Misschien zit dat smeden ook wel in mijn genen. Mijn opa was loodgieter en heeft onder meer in 1966 voor de Grote kerk in Naarden een dakornament (de loden piron op het torentje van de sacristie) gemaakt.”

Haar nieuwe manier van leven stond symbool voor het ingezonden en prijswinnende werkstuk: zet de deur open en ga de vrijheid tegemoet. Daar word je als mens positiever en gelukkiger van.

Uw reactie