Algemeen

Alzheimercafé: theatershow in teken van communicatie

 Scene uit 'Waar ga je heen'.
Scene uit 'Waar ga je heen'.

REGIO – Het Alzheimercafé Hellendoorn-Nijverdal – ookvoor iedereen uit de gemeente Wierden – besteedt woensdagavond 25 september aandacht aan Wereld Alzheimerdag. Centraal staat het thema 'communicatie'. “Graag willen we deze avond de bezoekers meer inzicht geven in de belangrijke rol die communicatie inneemt in de omgang met mensen met geheugenproblemen”, aldus een woordvoerder van de werkgroep van het Alzheimercafé. Theater aan de lijn brengt in samenwerking met To the Point tijdens de voorstelling met diverse scenes alledaagse situaties voor het voetlicht, waarin de invloed van geheugenproblemen in de communicatie met elkaar duidelijk wordt. Als bijvoorbeeld eenmaal de diagnose dementie gesteld is, rijst al gauw de vraag: hoe hier nu verder mee om te gaan?

In de voorstelling 'Waar ga je heen?' komen mooie, herkenbare scenes aan bod, waarin het echtpaar Mia en Wim wordt gevolgd. “Mia blijkt de ziekte Alzheimer te hebben en we zien tot welke ontroerende situaties en soms ook hilarische miscommunicatie dit kan leiden. Tijdens de voorstelling wordt informatie gegeven over dementie en hoe de omgeving hier het beste mee om kan gaan. Astrid Verhaag, Ilse Roelofsen en Peter Paul Hattinga Verschure zullen na afloop van de voorstelling graag de opgeroepen vragen beantwoorden. Allen hebben vanuit hun zorgervaring grote affiniteit met het onderwerp communicatie bij geheugenproblemen.”

Dankzij het Fonds Sluyterman Van Loo wil de werkgroep Alzheimercafé Hellendoorn-Nijverdal met deze bijzondere voorstelling een bijdrage leveren aan een meer dementievriendelijke samenleving. De avond wordt gehouden in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal en begint om 19.30 uur.