Algemeen

Agri Fair in Wierden garant voor 'n gezellige familiedag

RECTUM/YPELO – De Agri Fair in Rectum-Ypelo staat aankomende vrijdag 16 augustus en zaterdag 17 augustus weer op stapel. Het weiland aan de Sluizendijk is omgevormd tot een festivalterrein met grote tent, waar gedurende twee dagen van het alles te beleven is voor het hele gezin. De agrarische activiteiten voeren nog steeds de boventoon, maar er staat meer, veel meer op het programma.

Zoals we vorige week al aankondigden in de Wiezer zijn de avonduren op woensdag, donderdag en vrijdag ingeruimd voor de revue Wierden geet vedan. Het is nog steeds mogelijk om deze show te bezoeken. Dus wie een avondje de lachspieren eens flink op de donder wil geven kan terecht in de tent op het Agri Fair terrein. Aanvang is alle avonden om 20.00 uur en de entree bedraagt zeven euro.

Agri Fair vrijdag

De Agri Fair zelf begint vrijdagochtend al om 9.30 uur. De handelaren zijn al bij het krieken van de dag aanwezig om het mooiste vee klaar te maken voor de vokveekeuring. Tijdens de vokveedag wordt tal van zwart- en roodbont vee op het terrein gepresenteerd. Er zijn voorzieningen aanwezig zoals warm water, stro en voer, zodat alles spic en span is. Maar er is op deze eerste fairdag veel meer te beleven; er is reuring op het gehele terrein, waarbij de kinderen zeker niet vergeten worden.

 

Opening met hondenshow

Om 10.30 is de officiële opening die dit jaar verricht wordt door de nieuwe burgemeester van Wierden, Doret Tigchelaar. “We richten deze dag de aandacht wat meer op de dieren”, duidt Herma ter Keurs. “Nieuw is de grote hondenshow in de ochtend die door Hondenschool Boom wordt gegeven. De opening van de AgriFair zal ook tijdens die demonstraties en workshops zijn, die zich richten op agility en hoopers. In de middag, om 13.30 uur, zijn er ook demo's van de politiehondenvereniging De Doorzetters.”

De gehele ochtend en middag is er een gezellige zomermarkt met een variëteit aan producten, van kinderspeelgoed tot vers gebakken pannenkoeken (voor een goed doel) en van outdoorspullen tot kleding. Kinderen kunnen onder begeleiding een ritje op een pony maken (opbrengst ten goede aan Villa Joep) of pony’s knuffelen en kalfjes aaien. Verder is er net als andere jaren weer een stoere skelterbaan en zijn er diverse spelletjes spelen evenals het springkussen, de trampoline en natuurlijk de lego-wedstrijd en kan er geschminkt worden en maakt een ballonnenclown mooie figuren.

Ter Keurs: “We hebben het terrein helemaal anders ingedeeld en er is met name op de vrijdagochtend en -middag meer aandacht voor dieren. Dat zie je al aan de toevoeging van de demo's door Hondenschool Boom. Zo proberen we elk jaar weer vernieuwend te zijn, zodat een bezoekje aan de Agri Fair nooit hetzelfde is.”

Muziek is er ook, vanaf 14.00 uur, door Shantykoor Riessen en de Tukkerladies. Zij staan op het podium in de feesttent. Later in de middag geeft Martin Dams een klein optreden op het buitenterrein en zijn er dj's voor gezellige muziek. Dan is er op het terrein ook stoer motorgeweld. De flink opgevoerde grasmaaiers staan dan te ronken voor de rondes op de baan die gereden worden voor het Overijssels Kampioenschap Zitmaaierrace. Er hebben zich meer dan vijftig deelnemers voor dit kampioenschap gemeld.

 

Agri Fair zaterdag

En over de mechanische paardenkrachten gesproken. Op de zaterdag van de Agri Fair is er nog meer van dat spektakel te zien. Vanaf 9.30 uur ’s ochtends start het programma met de officiële trekkerslep met dit jaar maar liefst 95 deelnemers in het veld. Tractoren moeten een wagen met gewicht slepen, waarbij dat gewicht steeds verder naar voren verplaatst wordt, zodat het voortbewegen van de combinatie steeds moeilijker wordt.

 

Loonwerkers, rodeo en trekkers

Om 11.00 uur treden de loonwerkers van Ten Cate, Poppink, De Weer, Wilmink, Broeze en Jansen & Hogeman aan voor de loonwerkerswedstrijden. Er zijn diverse spellen bedacht waarmee punten gescoord kunnen worden en ook dit jaar is er weer een speciaal onderdeel dat zich richt op de kraanmachinisten. Daarbij gaat het om millimeterwerk, dus echt gepriegel in de marge. Minder verfijnd is de autorodeo die eveneens omstreeks 11.00 uur start. De rodeo is deze keer niet onderverdeeld in klassen, maar manches met daarnaast een spectaculaire afvalrace.

In de middag rijden de diverse trekkers het terrein op, die 's ochtends om 9.00 uur zijn vertrokken vanaf Zorgboerderij De Piet in Ypelo. Zijn maken een tocht door de regio, om uiteindelijk te eindigen op de Agri Fair waar bezoekers het materieel kunnen bewonderen. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds opgeven via oldtimertochtwierden@gmail.com.

Net als op de vrijdag is ook op zaterdag voor de kinderen de skelterbaan geopend en zijn er verschillende spelletjes, de lego-wedstrijd en staat ook het springkussen en de trampoline weer klaar.  Als het dagprogramma ten einde loopt, wordt de tent klaargemaakt voor het afsluitende feest dat gratis (!) toegankelijk is. Dat wordt ook dit jaar ingeluid met het vogelschieten dat omstreeks 19.30 uur achter de tent  begint. Inschrijven kan vanaf 19.00 uur. Twee uurtjes later wordt in de tent de nieuwe schutterskoning(in) bekend gemaakt. Voor hem of haar ligt de ketting en penning klaar en is er natuurlijk de eeuwige roem. Verder zorgt de band Kroepin en DJ Mike voor gezelligheid tot in de kleine uurtjes.

Het terrein is deze vrijdag voor twee euro toegankelijk, op zaterdag voor zeven euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang en parkeren kan ook voor nop.