De tweede RK school, de Mariaschool werd op 29 april 1932 geopend.
De tweede RK school, de Mariaschool werd op 29 april 1932 geopend.

Historische Kring Wederden

Columns

Sinds zaterdag 10 februari is er een nieuwe expositie te bekijken in de van Buurenstee. Het thema dit keer ‘Het verhaal van de meester’. De komende weken presenteren we een aantal verhalen en anekdotes in deze rubriek. 

Een prachtige Eva

In de vijfde en zesde klas van de Mariaschool zat ik bij zuster Leonie. Een tenger zustertje met dikke brillenglazen. Op een keer was ze boos en kwam naar onze bank toelopen. Haar brillenglazen schitterden erg en ik kon niet zien of ze me wel of niet aankeek. Ik ging wat verzitten en keek haar goed aan. Ze keek wel naar mij. Voor straf drie keer de klas uit als er een stilstaande film gedraaid werd. De zuster was erg kuis zoals dat een zuster betaamd. Ik in die periode wat minder. Op een keer had ik een prachtige Eva getekend met alles erop en eraan. Met pijltjes had ik alle lichaamsdelen die belangrijk waren aangegeven en in keurig Nederlands erbij gezet wat het voorstelde. De tekening ging met veel gegiechel en geginnegap door de klas. Tot op een bepaald moment een klasgenootje (ze wilde nota bene zuster worden) luid lachend, met het papier, van voor naar achter de klas doorliep… Inleveren… Nog nooit heb ik zoveel schietgebedjes gebeden van schrik en zo weinig gegeten tussen de middag. Stel je voor dat zij je vader of moeder belden. Dit heeft ze niet gedaan, wel mocht ik na schooltijd het bord uitvegen, wat ik nu juist niet wilde. Zij was erg aardig en zei alleen, dat ik iemand op de mond mocht slaan als ze me zulke dingen vertelden of lieten zien. Dit heb ik niet gehoeven, want het was echt allemaal van mezelf.

Erna Schasfoort.
Uit: ‘75 jaar Katholiek onderwijs in Wierden’

De expositie ‘Het verhaal van de meester’, te zien in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat, sluit op 1 juni. De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis en koffie of thee staat klaar. Een vrijwillig bijdrage wordt op prijs gesteld. Er zijn mogelijkheden voor groepsbezoek. Informatie bij het secretariaat, Leta Evers-Meijer (telefoon 0546 – 572 651 of mail secretariaat@historischekringwierden.nl).

Zuster Leonie, een van de kloosterzuster die les gaven op de Mariaschool.