Afbeelding

OnderWiezer

Columns

Stilte voor de storm?”

Het is herfstvakantie in het onderwijsland. In de meeste klassen is het hopelijk gelukt een goede werksfeer te realiseren. Juf of meester en de kinderen zijn de gouden weken met succes doorgekomen. Ze weten wat ze aan elkaar hebben. Straks komt de maand november. Dan wil het buiten nog wel eens flink gaan stormen. Fijn om binnen dan de rust te bewaren.

Als optimist, zo ga ik graag door het leven, zie ik niet vaak beren op de weg. Eigenlijk heb ik nog nooit een beer gezien. Toch bekruipt me deze week een onbehaaglijk gevoel. Ken je dat? Dat je instinctief weet dat er iets niet klopt, maar niet weet wat? Zoiets als het omhoog kijken naar een steeds donker wordende lucht. Een soort stilte voor de storm.

Het is stil rondom onderwijs, vooral vanuit Den Haag. De verkiezingen komen eraan. Ook in november. Ook wel slachtmaand genoemd. Ik hou mijn hart vast. Het is onbekend wie straks minister van onderwijs wordt. Maar ook als de huidige aanblijft, ben ik er niet gerust op. Een bewindspersoon, zeker een nieuwe, moet zich weer laten gelden. Een soort bewijsdrang om zijn of haar plasje weer te doen over wat er allemaal beter moet.

Stilletjes hoop ik dat er een kentering komt in het denken over onderwijs. Er zijn grote twijfels bij mij of onze regering wel beseft hoe kostbaar goed onderwijs is. In Trouw las ik een zinvol artikel dat het tijd is voor een revolutie in het onderwijs. Een vorm waarin alle leerlingen van ’s ochtends vroeg tot het eind van de middag op een kwalitatief hoogwaardige manier worden opgevangen, gevoed en onderwezen.

Geldgebrek is dan toch één van de goedkoopste excuses?

Als er een keus is, dan mag dat wat kosten! Vooral als dat bijkomend positieve effecten heeft. Je zou met een goed plan voor de lange termijn veel toekomstige problemen en kosten kunnen voorkomen? Als je niets doet, kost het nog veel meer!

Het is toch onze pedagogische opdracht om alles in het werk te stellen voor de toekomst voor kinderen en kleinkinderen?

We heten niet voor niets een land van stormvloedkeringen. Nou dan!

Johan Bisschop