
Onderwiezer
ColumnsSlllllrrrpprpfffrruitttt
Elke ouder weet dat het een goede zaak is dat elk kind fruit eet. Het is een super gezonde manier om suiker en energie binnen te krijgen halverwege een schooldag. Leerlingen krijgen echter steeds vaker pakjes slurpfruit mee naar school. Hoe kan het dat dit gebeurt, terwijl we weten dat het niet zo goed is voor een kind? Twee hardnekkige zaken spelen hier een rol.
Het menselijk brein is er op ingesteld op gemakzucht na te streven. Onze van nature ‘luie’ hersenen zorgen ervoor dat ons lichaam met zo weinig mogelijk inspanning krijgt, wat nodig is. Echt fruit klaarmaken of zo’n pakje kopen is een keuze. Het eten van echt fruit en ontdoen van schillen en pitten, duurt langer. Er blijft dan zo weinig tijd over om te spelen, zeggen sommigen. Vooral voor de jongere kinderen. Zo’n pakje slurpfruit of een fruitdrankje is dan een uitkomst, of niet? Gemak voor de kids, gemak voor de ouders.
Geld verdienen lijkt belangrijker te zijn dan gezondheid. De producerende en verkopende bedrijven spelen handig in op de behoefte aan gemak. Bovendien schijnt het dat men bepaalde stoffen toevoegt aan voeding die verslavend werken. Men beweert dat er geen suiker in zit. Dat klopt niet helemaal. Ook blijkt dat je van deze producten niet vol wordt, zodat je er meer van wil. We worden er dus dikker van.
Dat baby’s fijngemalen voeding krijgen, begrijpen we. Maar zodra de tanden erdoor komen zouden we díe toch moeten blijven gebruiken? Je kunt heel snel een appel of een banaan meegeven? Kauwen van echte stukken fruit is veel voedzamer. Het zorgt er ook voor dat je een ‘vol’ gevoel krijgt.
Qua gezondheid is er toch geen enkele logica om fruit fijn te malen en te laten ‘slurpen’? Leerkrachten op scholen zijn dagelijks bezig met leren en opvoeden. Daarin lees ik ook het woord ‘voeden’! Zolang de overheid het prima vindt dat deze consumptiemarkt blijft bestaan, is er een dankbare taak om dat te bewaken. Een minister van landbouw, natuur en ‘voedselkwaliteit’ kan samen met die van onderwijs verschil maken.
En wij dan...? Wie van ons haalt deze week een magnetronmaaltijd, een pizza of iets van de chinees?
Johan Bisschop