Een van de eerste kantinegebouwen, en oude keet afkomstig van de Vossenbos.
Een van de eerste kantinegebouwen, en oude keet afkomstig van de Vossenbos.

Historische Kring Wederden

Columns

De accommodaties van SVZW

Een vereniging oprichten is één ding, een geschikt terrein vinden is nog weer iets anders. En wat is een voetbalclub zonder een speelveld? Dat is als een landbouwbedrijf zonder akkerland. Deze vergelijking biedt perspectief, want er zijn ook landbouwers die een overtollige akker hebben. Op die manier kwam SVZW aan haar eerste accommodatie.

Het eerste veld was dat van boer Eshuis aan de Vriezenveenseweg. Eshuis had ‘t Lämke als bijnaam. Dat rechtvaardigt de veronderstelling dat hij schapenhouder was. Hij was in 1949 bereid op de zaterdag een weiland af te staan ten behoeve van de nieuwe voetbalclub.

Er waren wel een paar voorwaarden aan het gebruik van het perceel verbonden. Zo moest er jaarlijks 130 gulden aan pacht worden betaald. Bovendien wilde Eshuis er geen last en geen werk van hebben en dus moesten de voetballers elke zaterdag zelf het weiland ‘rein’ maken. Dat gebeurde ‘s ochtends. Dan gingen de beesten eraf, moest de schapenstront worden verwijderd en werden er kalklijnen getrokken. Dat laatste deed ‘de oude Van Loo’, waarlijk een begenadigd materialenman; hij repareerde zelf de ballen die waren voorzien van stugge leren veters.

Zijn zoon Willy volgde hem op als ‘chef materiaal’ actief. Achter de schuur van Eshuis stonden de emmers spoelwater. Uiteraard waren er geen douches bij het bedrijf van Eshuis.

Vriendschappelijk

De eerste wedstrijd vond ergens in het in het voorjaar van 1949 plaats en was vriendschappelijk, want pas in het seizoen 1949/1950 kon SVZW uitkomen in de competitie van de TVB. Voor de officiële opening van het hoofdveld was de datum 10 september 1949 geprikt. Op die dag speelde SVZW wederom vriendschappelijk (bij wijze van voorgerecht) tegen een elftal uit Den Ham, welke partij met 2-1 werd gewonnen.

Vervolgens was de hoofdschotel de wedstrijd Enter Vooruit - Oranje Nassau. Twee clubs die toen al tot de verbeelding spraken. Niemand kon bevroeden dat SVZW spoedig ook tot die hoogte zou stijgen. Vijf jaar later was ON gepasseerd en speelde SVZW in dezelfde klas als Enter Vooruit.

Aan de totstandkoming van de naam SVZW zit een aardige geschiedenis vast. Het was Bokelman die voorstelde de club ‘Zwaluwen’ te dopen, omdat hij ooit in Vlaardingen bij een vereniging van deze naam had gespeeld. Voor de KNVB was dat juist een reden het fiat te onthouden. Want al die zwaluwen zouden een plaag kunnen worden en verwarring kunnen geven.

Er gingen in de oprichtingsvergadering andere namen over de tafel maar uiteindelijk bleef het ‘Zwaluwen’, zij het met ‘Sport Vereniging ervoor en ‘Wierden’ erachter. Simpel en doeltreffend is in de sport altijd goed.

Twee coryfeeën: Gerie en Karel van den Broeke heel lang geleden.