Op de expositie zijn meerdere tijdstableaus te zien over de geschiedenis van SVZW, deze is van 1948 tot 1960. Ze laat de reeks voorzitters zien in die jaren en fotomateriaal  van het spel voetbal op de Wierdense velden.
Op de expositie zijn meerdere tijdstableaus te zien over de geschiedenis van SVZW, deze is van 1948 tot 1960. Ze laat de reeks voorzitters zien in die jaren en fotomateriaal van het spel voetbal op de Wierdense velden.

Historische Kring Wederden

Columns

Historische Kring eert SVZW

Voetbalvereniging S.V.Z.W. bestaat op 23 september 75 jaar. Een mijlpaal voor deze zaterdagclub uit Wierden, die natuurlijk flink gevierd gaat worden. En die festiviteiten zijn inmiddels al voor de feitelijke oprichtingsdatum begonnen. In een bijna twee maanden durende tentoonstelling kijkt de Historische Kring Wederden terug op deze mijlpaal voor ‘De Zwaluwen’. De Z in de afkorting geeft de feitelijke naam aan waaronder SVZW bekend geworden is. Ik weet het nog van vroeger, als fanatiek aanhanger en lid van Vroomshoopse Boys: je speelde tegen De Zwaluwen, geen flauw idee wat SVZW betekende, want die naam werd zeker in de spreektaal niet gebruikt. Net zoals bij ons de plaatsnaam wegviel, iedereen had het over ‘de Boys’.

De eerste jaren moeten, als je kijkt naar de voorzitters, moeilijke jaren zijn geweest. In twaalf jaar tijd passeerden maar liefst vijf voorzitters de revue. Het waarom daarachter is niet duidelijk, het aantal is op zijn zachtst verwonderlijk. Maar zoals het zo vaak gaat komt er op een bepaald moment rust in de tent, valt alles in een plooi en gaat het bestuurlijk net als bij andere verenigingen: je merkt het niet of nauwelijks. En zo hoort het ook.

In de loop der jaren timmerde de club behoorlijk aan de weg en stegen er spelers boven de middelmaat uit. De eerste was wel Geri van den Broeke, die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zelfs het Nederlands zaterdagamateurelftal wist te halen. En vooral in die tijd is dat opvallend te noemen, want ook toen al werden de beslissingen genomen aan de andere kant van de IJssel. Nu konden ze ook eigenlijk niet om hem heen, als tweevoudig topscorer van het zaterdagvoetbal. Maar ook later lieten de Wierdenaren van zich spreken, tot nu toe zelfs. Diverse Zwaluwen vlogen uit richting het betaald voetbal. Zo speelt Hidde ter Avest nog steeds bij Utrecht, haalde Robin de Jong het betaald voetbal en maakte Berthil ter Avest furore bij FC Twente, Roda JC en Borussia Mönchengladbach. En wat te denken van Jan Pouls, die op 14 maart 1982 debuteerde bij FC Twente in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, nog maar zeventien jaar oud. Maar alle genoemde spelers moeten het qua prestaties afleggen tegen een dame, Anouk Dekker, begonnen in de jeugd bij De Zwaluwen, debuterend in het Nederlands elftal in 2009, Europees Kampioen in 2017 en met het team tweede op het WK in 2019. In totaal speelde zij 86 interlands.

Maar de Zwaluwen is ook de club met de gedreven bestuurders en sponsoren. De namen van onder andere Nijhof, Heutink, Wassink, mensen die ook bestuurlijk grote indruk maakten, zorgden voor een gezonde vereniging. Maar ook voor leuke stunts, zoals het binnenhalen van Hans Kraay jr. als trainer, als redder in nood , strijdend tegen degradatie uit de hoogste zaterdagafdeling. Nog zie ik op TV Oost het moment voorbij komen hoe ‘Hansie’ ontvangen werd door Bertus Heutink. Om nooit te vergeten. Alleen jammer dat Kraay niet slaagde in zijn missie.

De expositie over 75 jaar S.V.Z.W. is tot en met 4 november op woensdag, donderdag en vrijdag te bezoeken van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur bij de Historische Kring aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden.