Jeannette Donken en Diny Zagers.
Jeannette Donken en Diny Zagers.

Samen Verder na verlies: tijdenswandelingen praat je makkelijker

Algemeen

WIERDEN – Verlies heeft een enorme impact op je leven. Denk aan het overlijden van een dierbare, maar ook verlies door echtscheiding of het verlies van een baan. En soms is dat gevoel amper uit te leggen aan iemand die het nooit heeft meegemaakt. Tijdens de ‘Samen Verder’-wandelingen van Evenmens in Wierden ben je in contact met lotgenoten. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat. Juist het delen van verdriet zorgt ervoor dat je sneller opkrabbelt.

Natuurlijk helpt een luisterend oor als je door een moeilijke periode gaat. Maar soms is het zo lastig om je verhaal überhaupt te delen. Diny Zagers is vrijwilliger bij de Samen Verder-wandelingen in Wierden. “Ik heb zelf eerst meegewandeld, je mag me ervaringsdeskundige noemen.” Zelf ervoer ze dat het praten tijdens het wandelen een stuk makkelijker gaat. “Het is wat meer ongedwongen dan wanneer je tegenover elkaar zit. Ik merkte al heel snel dat lotgenoten dezelfde ervaringen hebben, daardoor heb je het heel makkelijk met elkaar over dingen. Het voelt veilig en je krijgt erkenning.”

Verlies in alle vormen

Diny verloor haar partner, maar overlijden is het niet het enige verlies waarvoor mensen aankloppen bij de wandelingen. Vrijwilliger Gerard Swerink: “Ook een onvervulde kinderwens kan verlies zijn. Of denk aan een echtscheiding of ontslag. Eigenlijk is de wandeling voor iedereen die een fundamentele levenservaring heeft meegemaakt en daardoor dreigt weg te zakken in het verdriet.”

Veel gelachen

En dat betekent heus niet dat er alleen maar zware gesprekken gevoerd worden tijdens het wandelen. Integendeel. Diny: “Niets moet, alles mag. Sommigen vinden het al heel fijn om de week even door te nemen. Je hoeft niet per se te praten over wat je hebt meegemaakt. Er wordt juist heel veel gelachen tijdens het lopen.” Gerard: “We hopen met de wandelingen vooral vereenzaming tegen te gaan. Mensen komen weer in de spiraal omhoog, dat gaat op een hele natuurlijke manier. En alles wat we bespreken blijft binnen de groep. Juist omdat er zo’n vertrouwensbasis is voelen deelnemers geen barrières.”

Blik naar buiten

De groep wandelaars in Wierden komt elke maand op een zaterdagochtend samen. Er wordt gewandeld vanaf Pleisterplaats de Barkel aan de Hexelseweg 52b, gelegen tussen Wierden en Hoge Hexel. De wandeling wordt op deze locatie afgesloten met een kop koffie. De nieuwe reeks start op zaterdag 10 februari. De laatste wandeling is op 9 november. Gerard: “We komen acht keer samen. Het is dus eindig, de bedoeling is namelijk dat deze wandelingen helpen om het leven weer op de rit te krijgen. Om weer onder de mensen te zijn. Uiteindelijk moeten de deelnemers zelf weer initiatief nemen.” Diny vult aan: “We merken heel vaak dat de blik van mensen uiteindelijk weer naar buiten is gericht. En daar doen we het voor.”

Nieuwsgierig naar de Samen Verder-wandelingen? Of houd je niet van wandelen, maar wil je wel aansluiten? Kijk op www.evenmens.nl of neem contact op met consulent Jeannette Donken via jdonken@evenmens.nl of 06 – 82 28 64 76.

Afbeelding