Afbeelding
't Leijerweerd

Manege ’t Leijerweerd: ‘Geen wachtlijst, ruiters en deelnemers aan de dagbesteding zijn welkom’

Algemeen

ENTER - Stichting Paardrijden voor Gehandicapten ’t Leijerweerd in Enter houdt zaterdag 18 november een open dag. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen bij het paardrijden voor gehandicapten en ook bij de dagbesteding, die de stichting eveneens aanbiedt. Ook kandidaat-vrijwilligers zijn welkom!

“Het is de bedoeling dat de bezoekers kennis kunnen maken met de stichting en een indruk krijgen van de activiteiten rond mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking”, vertelt Herman ter Harmsel, voorzitter van de stichting. “Er wordt geen wachtlijst gehanteerd dus nieuwe aanmeldingen van ruiters en deelnemers aan de dagbesteding zijn welkom.”

Paardrijden
Paardrijden voor mensen, jong en ouder, met een lichamelijke of psychische beperking wordt in kleine groepjes aangeboden. “Onze begeleiders zijn deskundig. We hebben de beschikking over eigen paarden die hiervoor uitermate geschikt zijn. Onze begeleiders zijn deskundig en als het nodig is kunnen zadels en beugels aangepast, en er is een lift.” Het paardrijden gebeurt zowel buiten als binnen, van maandag tot en met zaterdag.

Dagbesteding
Manege ’t Leijerweerd biedt inmiddels 15 jaar kleinschalige dagbesteding aan. Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheden en talenten van de deelnemers. Iedereen kan zich aanmelden voor de dagbesteding.

Een van de activiteiten is het verzorgen van de paarden. “Stallen aanvegen, het onderhouden van zadels en hoofdstellen, maar ook het werken in de tuin. Deelnemers die het leuk vinden rijden paard, of we maken met z’n allen een ritje in de koets.”
Daarnaast zijn er allerlei creatieve activiteiten, waarbij de deelnemers zelf aangeven wat ze graag willen doen. Dat kan van alles zijn: bakken, knutselen, schilderen. “We stimuleren de deelnemers om voor het bakken zelf een lijstje met benodigdheden te maken. Daarna gaan ze met hun begeleider naar de lokale supermarkt om die boodschappen te doen”, vertelt Ter Harmsel. Bij het knutselen wordt van alles gemaakt, van kaarsenhouders tot sleutelplankjes. De deelnemers eten samen tussen de middag.
“Als we een activiteit op de manege hebben, helpen onze deelnemers vooraf, als dat mogelijk is, bij de voorbereidingen. Een aantal deelnemers helpen ook mee bij het open huis.”

Vrijwilligers
Bij ’t Leijerweerd zijn rond de twintig vrijwilligers actief. Meer vrijwilligers zijn welkom. “We zoeken vrijwilligers die deelnemers begeleiden bij het paardrijden, met name tijdens de meelooplessen op de zaterdagochtend. Daarnaast voor het onderhoud van de paarden, de stallen en de manege. Tijdens het open huis kunnen belangstellenden geïnformeerd worden over die werkzaamheden en kijken of dat iets voor hen is.”

Open dag
Belangstellenden zijn zaterdag 18 november welkom van 10.00 tot 13.00 uur, op de manege aan de Wierdenseweg 31 in Enter. Meer informatie: 0547- 382561, e-mail: info@leijerweerd.nl, www.leijerweerd.nl

Afbeelding