John Reterink, Doret Tigchelaar en Bert Klaas.
John Reterink, Doret Tigchelaar en Bert Klaas. Simon Dirks.

Cartografiepuzzel bij Reterink:ontdek de historie van Wierden

Algemeen

WIERDEN – Boek en kantoorvakhandel Reterink in Wierden heeft in samenwerking met de Historische Kring Wederden een unieke Wierdense puzzel op de markt gebracht. De legpuzzel omvat naast een oude plattegrond van de gemeente Wierden in het jaar 1811 ook veel foto’s uit het begin van de twintigste eeuw. Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar officieel overhandigd aan burgemeester Doret Tigchelaar en voorzitter Bert Klaas van de Historische Kring. “Ik ben in de wintermaanden een echte puzzelaar”, laat Tigchelaar weten. Bij haar ligt tijdens de donkere en koude maanden dit jaar dus de Wierdense puzzel op tafel.

“Tijdens een beurs, eerder dit jaar, kwam ik bij onze leverancier van puzzels en spellen”, vertelt John Reterink, eigenaar van de boekhandel. “Zij hadden een mooi nieuw concept: een historische puzzel van diverse steden in Nederland. Dan vraag je je eerst af of dat wel haalbaar is voor Wierden, je moet bijvoorbeeld flink wat puzzels afnemen. En daar is Wierden wellicht veel te klein voor. En daarbij, is er wel een goede cartografie van Wierden? Maar gaandeweg het jaar bleef het toch knagen, de vertegenwoordiger (die overigens in de zeer nabije omgeving van Wierden woont) wist me toch te overtuigen.” Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en ligt deze unieke puzzel inmiddels in de winkel.

De puzzel laat de kaart van de gemeente Wierden zien in 1811. Daaromheen zijn historische foto’s van karakteristieke gebouwen geplaatst. Een van de foto’s is de Openbare Lagere School aan de Stationsstraat, de plek waar sinds 1972 boek en kantoorvakhandel Reterink is gevestigd. Een andere interessante foto is die van Uitspanning de Schaapskooi op de hoek van de Rijssensestraat en de Enterweg. Natuurlijk mag ook een foto van Logement Bier en Koffiehuis De Zwaan niet ontbreken, de plek in Wierden waar menig feestje is gehouden.

De puzzel van duizend stukjes heeft een afmeting van 68 bij 49 centimeter en is te verkrijgen voor 18,99 euro, exclusief bij boek en kantoorvakhandel Reterink.