De openingshandeling, verricht door de oudste bewoonster van ’t Wedervoort, mevrouw Snijder-Smid geassisteerd door Nicole Pluimers en Lars Beuzel.
De openingshandeling, verricht door de oudste bewoonster van ’t Wedervoort, mevrouw Snijder-Smid geassisteerd door Nicole Pluimers en Lars Beuzel. Simon Dirks

‘t Oosterhoes Wierden

Algemeen

WIERDEN – Ontmoetingsruimte ‘t Oosterhoes in Wierden is weer open. Vorige week dinsdagmiddag werd de ruimte bij ‘t Wedervoort feestelijk heropend, dankzij de inzet van ZorgAccent en Reggewoon en met warme ondersteuning van de vrijwilligers die er voorheen ook actief waren. De oudste bewoner van ‘t Wedervoort, mevrouw Snijder-Smid mocht symbolisch een lint doorknippen. “We waren bedroeft toen de ruimte moest sluiten en we vereenzaamden; er was geen ruimte meer waar we gezellig samen konden komen. Laten we daarom nu deze heropening feestelijk vieren.”, aldus de 96-jarige bewoonster.

Directeur woonzorg van ZorgAccent, Ina Kerkdijk, is ook in haar nopjes als ze de inmiddels stampvolle zaal mag toespreken. “We wilden iets doen voor onze 24 bewoners op de drie verschillende afdelingen. Dat was ook een wens van onze zorgmedewerkers. Deze ruimte stond leeg en de andere gezamenlijke ruimte, de Dahliahof, zag er eigenlijk niet meer uit. Wat zijn we blij met deze heropening. Net als andere locaties van ZorgAccent hebben we nu in Wierden ook een ‘Huis van de Buurt’.”

‘t Oosterhoes moest in het najaar van 2021 noodgedwongen de deuren sluiten. Stichting De Welle trok de stekker er als exploitant uit, omdat het volgens hen niet rendabel te krijgen was. De sluiting kwam hard aan, met name bij bewoners van de aanleunwoningen van ‘t Wedervoort. Ook de andere gebruikers, waaronder groepen en clubs, moesten op zoek naar alternatieven. Wierden-Oost en ’t Oosterhoes golden in 2010 als een pilotproject voor het opzetten van woonservicegebieden binnen de gemeente Wierden. Het doel daarvan was dat vooral senioren zo lang mogelijk in hun eigen buurt konden blijven wonen. Daar kwam vorig jaar abrupt een einde aan, ondanks verzet en zelfs een demonstratie bij het gemeentehuis.

Al kort na de sluiting besloten ZorgAccent, Reggewoon en de gemeente Wierden de koppen bij elkaar te steken om te zoeken naar een oplossing en die werd gevonden. Kartrekkers vanuit ZorgAccent zijn Nicolette Pluimers en Lars Beuzel. Ze zitten als verpleegkundige dicht op het vuur. “De Dahliahof was een verkapte woonkamer, deze ruimte is zó veel mooier en groter. Daarnaast verloopt de samenwerking met de vrijwilligers, die de koffiemomenten en andere activiteiten gaan organiseren, nu al goed.”

Met de heropening hebben de verpleeghuisbewoners van ’t Wedervoort en de huurders van naastgelegen aanleunwoningen weer een mooie stek. Ook wijkbewoners van Wierden-Oost die graag onder de mensen komen mogen gebruik maken van de ruimte, voor een gezellige koffieochtend of een leuke activiteit.

In ‘t Oosterhoes worden drie keer in de week koffieochtenden georganiseerd. Daar komen nog verschillende andere activiteiten bij die via flyers aangekondigd worden. Verder kunnen verpleeghuisbewoners en huurders van de aanleunwoningen gebruik maken van deze ruimte om daar hun verjaardag of huwelijksjubileum te vieren. Tenslotte gaan de deuren van van de zogenoemde socioruimte ook open voor familiegesprekken en vergaderingen van de zorgteams; zo wordt ’t Oosterhoes optimaal benut. Vooralsnog kunnen verenigingen en clubs nog niet terugkeren. Onderzocht wordt wat daar de mogelijkheden voor zijn.

Afbeelding