Fitte senioren fietsen voor Stichting Bowie naar Santiago de Compostella
Fitte senioren fietsen voor Stichting Bowie naar Santiago de Compostella dewiezer.nl

Fitte senioren fietsen voor Stichting Bowie naar Santiago de Compostella

Algemeen

WIERDEN – Bert Nakken, Johan Krake, Ben Cents, Wim Albersen en Joop Hobert. Deze vijf kwieke, maar vooral ook fitte (bijna) zeventigplussers gaan vanaf zaterdag het stalen ros bestijgen voor een stevige trip. Einddoel: Santiago de Compostella. Reden: geld bijeen fietsen voor de Wierdense stichting Bowie. “Het verhaal zingt al rond in het dorp en menigeen vraagt zich af ‘op die leeftijd nog zo’n fietstocht?!’, maar we doen het gewoon, we hebben ons hele leven gefietst, dus dit kan zeker!”, menen de heren.

Het idee om gedurende drie weken dagelijks zo’n 120 kilometer af te leggen is in 2019 ontstaan. Vanwege de coronamaatregelen moest het plan ‘on hold’ worden gezet, tot nu. Aankomende zaterdag, 14 mei, vertrekken de heren om 8.30 uur vanaf de katholieke kerk aan de Stationsstraat. “De eerste tientallen kilometer fietst een aantal leden van onze fietsgroep De Wanne mee”, vertelt Joop Hobert. Daarna is het vijftal gedurende zo’n tweeduizend kilometer aan zichzelf overgeleverd.

De sportieve heren kennen elkaar al tientallen jaren, sommigen zelfs al sinds hun jeugd. In die beginjaren verschenen sommigen zelfs als eerste over de finishlijn bij jeugdrondes. De passie voor snelheid op twee dunne bandjes is het hele leven gebleven. “We fietsen nog steeds twee tot drie keer per week routes van tachtig kilometer. Je moet na je pensioen toch iets te doen hebben”, grapt Johan Krake.

2.500 kilometer

Samen met Joop stond Johan aan de wieg van het initiatief om een flinke fietstocht te maken en zij maakten de andere drie deelnemers enthousiast. Om Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje te bereiken moet er de komende drie weken 2500 kilometer worden afgelegd. “We volgen de St. Jacobs fietsroute, die we achter Mechelen oppakken. Vanaf daar gaan we richting Frankrijk en Spanje. Met name het deel na de Dordogne en de Pyreneeën, nog zo’n achthonderd kilometer, is nog best pittig. We nemen een grote bestelbus mee, die hebben we gesponsord gekregen. Die hebben we nodig voor onze bagage en reservematerialen. We rouleren met rijden, zo heeft iedereen een keer om de zoveel dagen een rustdag.”

Als mascotte dragen de deelnemers een Sint-Jakobsschelp bij zich, een mooi symboliek. Joop: “Santiago de Compostella is ons doel, maar de weg er naar toe zorgt voor de beleving en de ervaring. We gaan dan ook niet voor de snelheid. Als we onderweg een mooi kerkje of basiliek treffen, dan gaan plannen we een rustmoment in. Daarom volgen we ook de St. Jacobs fietsroute, mooie locaties zijn daar op voorhand al uitgelicht. Bovendien hebben we alle overnachtingen al vastgelegd.”

Als goed doel hebben de renners gekozen voor de boodschappenmand van Stichting Bowie. Hiermee worden mensen in de gemeente Wierden, die in armoede leven, enigszins ondersteund. Om de boodschappenmanden gevuld te krijgen is geld nodig. “Het is mooi dat zij een fietstocht gaan maken naar Santiago de Compostella en zich laten sponsoren voor ons als stichting Bowie”, duidt Bowie-voorman Henk Weiden. “Het is een zware tocht naar Noordwest Spanje. Bergop en bergaf, wind mee of wind tegen, in de zon of in de regen. Ze gaan fietsen voor mensen die altijd de wind tegen hebben en voor hun gevoel altijd bergop fietsen in hun leven. Het is prachtig dat zij zich zo in willen spannen voor de mensen die onze hulp zo hard nodig hebben!”

Hoeveel geld er uiteindelijk bij Stichting Bowie op de rekening komt weten de heren nog niet. “Iedereen die wil mag ons sponsoren”, duidt Joop. “We betalen zelf onze overnachting en zo. De donaties en sponsorbedragen komen rechtstreeks op de rekening van Stichting Bowie!” Voor wie nog wil doneren, maak een bedrag over op NL42RABO0170846563 t.n.v. Stichting Bowie o.v.v. Fietstocht naar Santiago. Daarnaast wordt vanaf zaterdag dagelijks een blog bijgehouden op www.dewannesantiago.reislogger.nl alwaar tot aan Pinksteren alle avonturen terug te lezen zijn.