Bert Temmink in 2019 in Nijmegen, met zijn kleindochters Eva en Lisa op de arm.
Bert Temmink in 2019 in Nijmegen, met zijn kleindochters Eva en Lisa op de arm.

Bert Temmink zet zich alwandelend in voor KWF

Algemeen

WIERDEN – Bert Temmink is eigenlijk sinds zijn (vervroegde) pensioen een fanatiek wandelaar. Hij werd in 2016 door zijn zoon aangestoken door het spreekwoordelijke virus en heeft inmiddels ook al heel wat kruisjes van de Nijmeegse aan het prikbord hangen. Ook dit jaar neemt hij weer deel aan dit grootse wandelspektakel, met daaraan gekoppeld een actie voor het goed doel KWF.

Liep hij tot zo’n acht jaar terug alleen maar de noodzakelijke rondjes om de hond uit te laten, inmiddels staan er tientallen kilometers per maand op de wandelteller. Enigszins noodgedwongen startte Bert met deze gezonde hobby. “Onze jongste zoon wilde de Nijmeegse wel een keer lopen; ik haakte aan.” De eerste keer werd ‘ie uitgeloot, maar inmiddels is hij elk jaar van de partij. In oktober begint hij dan met het rustig opbouwen van het aantal wandelingen en kilometers. Vanaf januari pakt hij de flinke afstanden eens in de veertien dagen met de vierdaagsegroep van wandelvereniging Ambulare op.

De 67-jarige Wierdenaar is inmiddels tien jaar met pensioen en hij vult z’n tijd door regelmatig met Golden Retriever Jessy – ‘mien moat’, zoals Bert z’n trouwe viervoeter zelf omschrijft – op pad te gaan, om zo al wandelend de gehele omgeving te verkennen. “In de beginjaren maakte ik de wandelingen in hoofdzaak als training voor de Nijmeegse; nu maakt het me niet zo veel meer uit dat ik wat langer onderweg ben. Want dat is wel zo, je staat vaker even stil bij iets moois. Dan komt m’n telefoon tevoorschijn om iets vast te leggen.” Die plaatjes verschijnen dan op Facebook en vorig jaar bracht Bert ook een boek met wandelroutes en foto’s op de markt in een bescheiden oplage.

Goed doel

In 2019 werd er aan de deelname van de Nijmeegse ook een goed doel gekoppeld: een vierdaagsesponsorloop voor KWF. Dat initiatief krijgt dit jaar een vervolg. “Ik heb toen in Wierden tijdens Koningsdag allemaal oranje strikjes verkocht en dat ga ik dit jaar weer doen! Kijk maar, ik heb er al aardig wat gemaakt, samen met mijn kleindochters. Die strikjes ga ik tijdens Koningsdag op de rommelmarkt verkopen. De opbrengst komt ten goede aan KWF. Zo heb je dan ook een extra steuntje in de rug om die vier dagen wandelen tot een goed einde te brengen.”

Bert gaat de Nijmeegse in een opvallend KWF-shirt lopen. Hij kiest voor de vijftig kilometer. Het wordt wel elk jaar wat pittiger, maar ik loop ‘m nog steeds fluitend uit haha. De eerste dag vind ik altijd het pittigste, daarna gaat het prima. Bovendien, opgeven is geen optie! Het is gewoon heerlijk om ‘s ochtends dan rond half vier vanaf de Wedren in Nijmegen te starten.”

Het idee dat ‘ie dit jaar weer voor KWF loopt, mede omdat zijn vrouw kanker heeft gehad, steunt hem. De strikjes leveren ongetwijfeld een mooi bedrag op, maar het is ook mogelijk om via de website van KWF geld te doneren. De teller staat op bijna vijftienhonderd euro, dat is volgens Bert ook een mooi streefbedrag. Meer informatie over Bert’s wandelactie of een donatie via https://acties.kwf.nl/fundraisers/berttemmink/nijmeegse-4-daagse-2024